Oroszok vihetik el a világkiállitást is

Az oroszországi Jekatyerinburgnak jó esélyei vannak a 2020-as világkiállítás megrendezésére – jelentette ki pénteken Steen Christensen, a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) végrehajtó testületének vezetője Moszkvában.

     Az Expóra pályázók terveit és adottságait vizsgáló küldöttség a héten előbb az Ural-hegység térségében lévő nagyvárost kereste fel, majd Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin államfővel és Dmitrij Medvegyev kormányfővel.    Az orosz miniszterelnök megerősítette, amennyiben novemberben az Expo közgyűlése úgy dönt, hogy hét év múlva Jekatyerinburg adhat otthon a világkiállításnak, kormánya mindent megtesz a sikeres felkészülés és lebonyolítás érdekében.     A világkiállítás megrendezése legalább 20 milliárd dollárba kerül – nyilatkozott a napokban Jakov Szilin, a Szverdlovszki régió kormányzó-helyettese. Más vélemények szerint 30 milliárdra is rúghatnak a költségek.      Jekatyerinburg 2011 október végén jelentkezett. A nagyszabású rendezvény május 1-jétől október 31-ig tartana.    A szibériai Szverdlovszki terület székhelye közel másfél milliós népességét tekintve a negyedik legnagyobb orosz város. Fontos közlekedési csomópont, valamint a régió ipari-gazdasági és kulturális központja.    Az orosz pályázatot népszerűsítő iroda MTI-hez is eljuttatott tájékoztatása szerint jelenleg 27 ország támogatja Jekatyerinburg pályázatát. Közöttük van Magyarország is.    „Azt reméljük, hogy a 2018-as labdarúgó világbajnokság, valamint a 2020-as Expo megrendezése lehetőséget teremt a magyar cégeknek is, hogy részt vegyenek sportlétesítmények, szállodák, kommunális intézmények építésében” – idézte Molnári Sándor jekatyerinburgi magyar főkonzult a Regioni Rossziji hír- és elemző portál. A jekatyerinburgi magyar főkonzulátus vezetője a múlt héten rendezett találkozón szólalt fel, amelyre Jevgenyij Kujvasev, a régió kormányzója hívta össze a városban működő diplomáciai képviseletek vezetőit.     A 2020-as világkiállítás megrendezését a törökországi Izmir, a thaiföldi Ajutthaja, a brazíliai Sao Paulo és az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Dubaj is megpályázta.    Oroszországban még sohasem rendeztek világkiállítást. A 2010-es Expóra Moszkva is pályázott, de Sanghaj nyerte el a rendezés jogát.       A 2020 világkiállítás helyszínét novemberben dönti el Párizsban a Nemzetközi Kiállítási Iroda közgyűlése.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »