Egyre nő a kereskedelem Kína és Afrika között

Kína legnépesebb tartománya, egyik fontos termelői bázisa, Kuangtung tartomány több mint 23 százalékkal növelte exportját Afrikába, míg importját megduplázta az idei év első két hónapjában, éves összehasonlításban – közölte helyi vámadatokra hivatkozva a China Daily című angol nyelvű napilap pénteken.

Az export 2,3 milliárd dollárt ért el, míg a behozatal meghaladta az 5,1 milliárdot. A dél-kínai tartomány legnagyobb kereskedelmi partnere Dél-Afrika, Nigéria és Egyiptom volt. Az összkereskedelmi forgalom 70 százalékát Dél-Afrikával bonyolították.

A főbb exportcikkek gépipari termékek, elektronikai áruk, valamint ruházati cikkek, cipők, textíliák és bútorok voltak. Az import többségét gyémánt, kőolaj, szén, faanyag, mangán és mezőgazdasági termékek alkották.

A Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom 2003 és 2012 között több mint megtízszereződött, tavaly elérte a 200 milliárd dollárt. Kína 2009 óta Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere.

A kínai elnök közel egyhetes afrikai útjához kapcsolódóan a helyi média arról is beszámolt, hogy a kelet-ázsiai ország az afrikai bankszektorban is igyekszik teret hódítani. Emlékeztetnek arra, hogy az Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) Dél-Afrika történelmének legnagyobb külföldi működőtőke-befektetéseként 5,5 milliárd dollárért 20 százalékos részesedést vásárolt hat éve a kontinens legnagyobb bankjában, a Standard Bankban.

A Bank of China 1997 óta, míg a Kínai Építési Bank 2000 óta van jelen egyre bővülő tevékenységgel Afrikában. Az állami Eximbank és a Kínai Fejlesztési Bank fontos forrásai a különböző infrastrukturális beruházásoknak. Utóbbi 16 milliárd dollár hitel folyósított afrikai kormányoknak, továbbá 700 millió dollárt kis- és közepes vállalkozásoknak.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping Tanzánia fővárosában megerősítette, hogy országa 20 milliárd dollár hitelt kíván nyújtani a kontinens országainak 2013 és 2015 között. Ugyanebben az időszakban 30 ezer szakember képzését segíti elő, és 18 ezer állami ösztöndíjat biztosít afrikai hallgatóknak.

A nyugati médiában többnyire Afrika „kirablójaként” lefestett Kína új elnöke arra hívta fel a világ országait a Julius Nyerere kongresszusi központban, hogy kapcsolataikban tartsák tiszteletben Afrika „méltóságát és függetlenségét”, mert –  fogalmazott – nincs minden országra egyformán alkalmazható fejlődési modell a világon.

Kitekintő / MTI

Friss hírek