Fidel Castro levélben támogatja Moralest

A kubai kormány sajtóirodája megerősítette a hírt, miszerint Fidel Castro ex-elnök – a tenger világnapja alkalmából – támogatásáról biztosította Evo Morales bolíviai elnököt. Tehát egyetértését fejezte ki abban, hogy Chile biztosítsa Bolívia Csendes-óceáni kijáratát, amelyet még a XIX. századi háborúban veszített el az ország.

„A háború két hasonló kultúrájú és hátterű állam között folyt, amely szörnyű következményekkel járt azokra nézve, akikből Simon Bolívar a legnagyobb nemzetet kívánta létrehozni e féltekén” – írta Castro levelében. 

„A föld, amelyet elvettek Bolíviától, hatalmas erőforrástól fosztotta meg a fiatal nemzedéket” – folytatta a kubai elnök. 

Castro szerint a Chile északi részén lévő rézbányák területe – „amelyből a burzsoázia és az imperializmus minden évben több tízmilliárd dollár hasznot szerzett” – Bolíviához tartozott. 

A kubai vezető biztatta Moralest, hogy nemzetközi fórumokon is álljon ki elhatározása mellett, hogy visszaszerzi a Chile elleni háborúban elveszített 400 kilométernyi tengerparti szakaszt. 

A bolíviai elnök több nyilatkozatában is „bölcs nagyapaként” említette Fidel Castrót, ahogyan az elhunyt venezuelai elnökre, Hugo Chávezre pedig testvéreként gondolt. Az egyik állami televízió interjújában Morales elmondta, hogy Chávez halála napján felhívta őt Castro és megkérdezte: „Mit tegyünk most?”

„Fidel – akit nagyon bölcs embernek tartok – ezt mondta: „Evo, ne felejtsd el, hogy az emberek és a társadalmi erők soha nem fogják hagyni, hogy megtámadják birodalmunk népeit,” – nyilatkozta a bolíviai vezető, majd hozzátette „ha megerősítjük hitüket abban, hogy szükségük van az élelmiszer- és energiaellátásra állampolgáraik számára”.  

Buday Barbara

Friss hírek