Nyomtatóból jöhetnek a fegyverek

Egy észak-amerikai cég engedélyt kapott saját gyártású, 3D-s nyomtatóval készített fegyvereinek forgalmazására. De vajon milyen következményei lehetnek majd a módszer elterjedésének?

A legújabb hadi és fegyveripari fejlesztésekről már nem csak a harcmezőkről érkező felvételekről és kiszivárogtatott zártkörű bemutatókról lehet tájékozódni, hanem az átlag amerikai akár saját otthonában is tapasztalhatja a változásokat.

Az amerikai Defense Distributed cég a technika eszközével élve nyitott a fegyveripar felé. Az elmúlt évben háromdimenziós nyomtatóval fegyverkészítési kísérleteket folytattak, nem eredménytelenül. A vállalat napjainkra olyannyira tökéletesítette technikáját, hogy szövetségi engedélyt kaptak az általuk gyártott fegyverek és fegyver alkatrészek árusítására, áll a Mashable oldalán.

A cég vezetője, Cody Wilson a szigorodó fegyvertartási szabályozások miatt alapította cégét és kezdett el kísérletezni. Azonban nem csak lőfegyvert akartak készíteni, hanem azok elkészítéséhez elengedhetetlen tervrajzokat is elérhetővé akarta tenni a publikum számára. Ezzel a „Fegyvert a népnek” hozzáállással úgymond a kiszélesítené a cég az emberi önrendelkezési jogot, és így harcolnának a szigorodó jogi környezet ellen.

A 3D-s nyomtatók, bár hazánkban még nem ismertek, az Egyesült Államokban már igen elterjedtek. A gépek fegyveripari térnyerése már-már várható volt, hiszen sikeresen használják őket számos iparágban, mint például, a fogászatban, űrkutatásban, orvostudományban, vagy éppen az építészetben.

A Defense Distributed törekvése pedig épp amiatt tud érvényesülni, mert a gépeket egyes cégek a lakosság számára is elérhetővé teszik. Bizonyos helyeken egy középkategóriás 3D nyomtatót akár 680 dollárért is meg lehet szerezni, de a profi gépekért 4-5000 dollárt is elkérnek az üzletekben. 

De vajon kell-e félni a kint élőknek, hogy a szomszéd egyszer csak fegyvergyártásba kezd a garázsban éjjek éjjelén? Az Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverekkel foglalkozó Ügynökség (Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms) megbízottja szerint aki eddig saját fegyvert akart készít, az eddig is megtehette, hiszen otthoni használatra ez máig legális. „Munkánk során tollakból, könyvekből, sőt, még övből készült fegyverekkel is találkozunk nap mint nap. Az emberek szinte mindenből képesek lőfegyvert eszkábálni” – nyilatkozta, az Ügynökség szóvivőnője, Ginger Colburn. Így, valljuk be egy olyan országban, ahol 100 emberre 88.8 lőfegyver jut, pár további darab nem sokat változtat a globális helyzeten.

(Defense Distributed nyomtatott fegyverének tesztje)

Ami mégis okot adhat az aggodalomra, az pont Wilson eredeti elképzelése. Belegondolva, ha a fegyverek tervrajzai tényleg elérhetőek lesznek bárki számára az interneten, akkor egy viszonylag olcsó géppel egy egész házi arzenált is lehetséges lenne előállítani. Ez, ha elterjedne a népesség körében, egyrészt aláaknázná Obama elnök fegyvertartást szigorító intézkedéseit, lásd például a fegyverekre kirótt adókat nem lehetne beszedni, vagy a fegyvervásárláskor lefuttatott háttérvizsgálatok is értelmüket vesztenék. Ebből az okból kifolyólag Steve Israel demokrata képviselő egy olyan törvényjavaslatot vázolna fel, mely illegálissá tenné a röntgen sugarakkal sem látható fegyvereket és tölténytárakat.

A kilátások viszont nem kecsegtetők. Az amerikai szórakoztató ipar lobbistái sem bírják már évek óta megszüntetni az online kalóztevékenységet. Vajon mi garantálná a Fehér Ház sikerét? A fényes győzelem és a csúfos bukás között csupán egy kattintás áll, és nem Washington-nál van az egér.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »