A belgrádi magyar nagykövet visszautasította a revíziós vádakat

Határozottan visszautasította Magyarország belgrádi nagykövete egy szerbiai lapban megjelent vádakat, amelyek szerint a magyar politika központi törekvése a területi revízió.

Nikowitz Oszkár magyar nagykövet Szívesen megosztjuk Trianont című írásában válaszolt a Vecernje Novosti lapban a minap megjelent, Nagy-Magyarország, bocsánatkérés nélkül című cikkére. Az újság azt írta, hogy a magyar politika központi törekvése a területi revízió, és a kormány már nem is rejti véka alá, hogy igényt tart szomszédos területekre. Az újság megszólaltatta Dragan Petrovic történészt, aki felidézve a háború előtti időszakot azt állította, hogy „hasonló történet játszódik le 1991-től kezdve, amikor is Magyarország újra érdeklődést mutat szomszédos területek iránt”.

Nikowitz Oszkár válaszában – amelyet a VajdaságMa hírportál idézett – leszögezi, hogy a cikk „tüzet okád Magyarországra, de valótlanságoktól és rosszindulatú inszinuációktól hemzseg”, ráadásul állításait egyetlen hiteles bizonyítékkal sem támasztja alá.

„Egyetlen négyzetcentiméter területet sem akarunk +vissza+. Trianon következményeit egyetlen módon tudjuk meghaladni (és ezt a tapasztalatot szívesen megosztjuk mindenkivel, akiknek ma hozzánk hasonlóan el kell szenvedniük a területi egység elvesztését): meg kell őrizni a nemzet szellemi egységét (a nyelvet, a kultúrát, a hagyományokat), ezen kívül pedig olyan jó viszonyt kell kiépíteni a szomszédokkal, hogy közösen biztosíthassuk a határon kívül élő honfitársaink megmaradását és prosperálását” – írta a nagykövet.

A diplomata azt firtatja írásában, hogy van-e „morzsányi realitás a mögött az állítás mögött, hogy Magyarország el akarja szakítani a Vajdaságot, ahol a lakosságnak alig 14 százaléka  magyar?”. Tisztességes-e azt sugallni, hogy a Vajdaság vizionált „szecessziója” mögött Magyarország áll?

„Ez, uraim, gyalázat, mondhatni háborús uszítás. Háborút emlegetni és a szellemével riogatni, amikor arra semmi ok? Ellenséget kreálni, amikor nincs? És mindezt akkor, amikor a Magyarország és Szerbia viszonya történelmileg a lehető legjobb, felívelő szakaszban van? Amikor mindkét ország intenzíven dolgozik az őszinte megbékélésen, azon, hogy szélesítsük, és minden téren fűzzük szorosabbra kapcsolatainkat?” – írta válaszában Magyarország belgrádi nagykövete.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »