Csütörtököt mondtak a ciprusi bankok

Csütörtököt mondtak a ciprusi bankok, ugyanis eddig a napig kitolták a pénzintézetek zárva tartását, az eredeti terv szerint ma már megnyitották volna kapuikat. A részletek még igen homályosak, lényegében annyit lehet tudni, mint tegnap, vagyis az EU/EKB/IMF 10 milliárd euróval segíti meg a szigetország bankrendszerét,az efelett szükséges 5,8 milliárd eurót Ciprus maga kell előteremtse. Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a100 ezer euró alatti betétek mentesülnek bármi teher alól, az e feletti összegek azonban akár 30-40%-a is elbukhat az egyszeri adó kivetésével, hogy meglegyen a hiányzó rész.

A történet azért is igen cifra, mert a világ legtöbb tőzsdéjén kereskedési szünnap lesz pénteken, valamint húsvét hétfőjén is számos piac zárva tart. Könnyen lehet tehát, hogy a piacok csak jövő kedden tudnak reagálni a végleges ciprusi döntésre. Ezért nem tartjuk kizártnak, hogy eddig el is húzzák a végső döntést, így akár addig is zárva maradhatnak a szigetország bankjai.

A ciprusi megállapodás híre ugyan nagy örömöt hozott tegnap a piacra, de az eurócsoport elnökének megnyilvánulása gyors korrekciót hozott a piacokra. Jeroen Dijsselbloem szerint ugyanis a ciprusi banki átstrukturálás mintapéldát jelenthet az egész euróövezet számára. Erre pedig igen érzékenyek a befektetők, hiszen ha például Spanyolország esetében jönne hasonló megoldás, akkor az egész eurózóna bankrendszerébe vetett bizalom sérülhet, hatalmas tőzsdei lejtmenetet okozva.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »