Egyre közelebb a bevándorlási törvény reformja

Úgy tűnik, a bevándorlási reform törvénytervezetét kidolgozó, demokrata és a republikánus szenátorokat egyaránt magában foglaló munkacsoportban lassan egyetértés alakul ki a legkényesebb kérdésekben is – írja a CNN.com. Ez azt jelenti, hogy a Kongresszus a közeljövőben már élesben is szavazhat a törvényről.

Az illegális bevándorlók állampolgársághoz jutása és a határellenőrzés mikéntje volt a legvitatottabb a kétpárti testületben, mostanra azonban ezekben a kérdésekben már megegyezésre jutottak. Az előzetes megállapodás szerint az illegális bevándorlók tíz év után jutnának zöld kártyához, további három év elteltével pedig állampolgárságért folyamodhatnának. Hogy amerikai állampolgárrá váljanak, az illegális bevándorlóknak büntetlen előéletűeknek kell lenniük, illetve visszamenőleges adófizetésre is köteleznék őket.

Az egyetlen komolyabb lezáratlan kérdés az, hogy hogyan kezeljék az Egyesült Államokba áramló alacsony képzettségű munkások tömegét, akik ápolóként, takarítóként, házvezetőként vagy házi gondozóként szeretnének elhelyezkedni. A felek most azon vitatkoznak, hogy milyen legyen ezeknek a bevándorlóknak a bérezése, illetve hogy évente hány munkavállalót engedjenek be ilyen céllal az országba.

Pintér Melinda

Friss hírek