Itt az új bűncselekmény: célzott merénylet

Németországban tavaly tovább emelkedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma, a muzulmán vallási indíttatású bűncselekmények között pedig megjelent egy új forma, az úgynevezett célzott merénylet – mondta a német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

    Hans-Peter Friedrich a Tagesspiegel am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta: az előzetes adatok szerint a szélsőjobboldali politikai hátterű bűncselekmények száma 2012-ben nagyjából 17 600 volt, ami megközelítőleg 4 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az erőszakos bűncselekmények száma nagyjából 2 százalékkal nőtt.

    A német belügyminiszter hangsúlyozta: sok fiatal téveszt utat és sodródik a szélsőségek és az erőszak felé, ezért nagyobb hangsúlyt kell helyezni az elfogadó, nyitott hozzáállás és a társadalmi problémák iránti fogékonyság kialakítására az iskolában és már az óvodában is. 

    Az utóbbi évtizedekben „sikerült kialakítani a környezettudatosság új formáját, főként a fiatal nemzedékekben”, ez pedig „a szélsőségekkel szembeni tudatosság” kialakításában is sikerülhet – húzta alá Hans-Peter Friedrich.

    Hozzátette: nyugtalanító, hogy a militáns neonáci szubkultúrában egyre alacsonyabb az erőszakos bűncselekmények elkövetésétől visszatartó gátlásküszöb, ezért az állam, a politika és a társadalom részéről egyaránt határozottabb fellépésre van szükség. 

    Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szélsőjobboldali erőszak, vagy pedig a szalafisták – az iszlám egyik szélsőséges irányzatához tartozók – támadásai veszélyesebbek-e, a belügyminiszter úgy vélte: az erőszak e két formáját nem lehet összehasonlítani, de egyformán komolyan kell venni. 

    Azzal kapcsolatban, hogy a napokban letartóztattak négy szalafistát, aki a hatóságok gyanúja szerint merényletet tervezett a Észak-Rajna–Vesztfália tartományban működő Pro-NRW nevű szélsőjobboldali párt vezetője ellen, Hans-Peter Friedrich megjegyezte: az eset azt jelzi, hogy az iszlám vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények „új dimenziója” jelent meg Németországban, hiszen eddig nem fordult elő az úgynevezett célzott merénylet, vagyis az egy-egy személy likvidálására szervezett iszlamista terrorista akció, amilyen például Theo van Gogh filmrendező meggyilkolása volt Hollandiában 2004-ben.

MTI - Bálint Marcell

Friss hírek