Tisztújítás a Demokrata-Liberális Pártban: hárman pályáznak az elnöki posztra

Hárman pályáznak Romániában a legerősebb ellenzéki párt, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöki tisztségére a szombati országos értekezleten: Vasile Blaga jelenlegi elnöknek két női kihívója van, Elena Udrea volt turisztikai miniszter és Monica Macovei EP-képviselő, volt igazságügy-miniszter.

A több mint ötezer küldött a tisztújításon áttételesen arról is dönt, hogy a párt éléről 2004-ben államfővé választott Traian Basescuval vagy nélküle próbál-e talpra állni a PDL a decemberi választási vereség után, amelyen feleannyi mandátumot sem szerzett, mint 2008-ban, és parlamenti súlya 14 százalékra esett vissza.

A 2008 és 2012 között hatalmon lévő PDL kormánya már tavaly áprilisban elvesztette parlamenti többségét, és megbukott a bizalmi szavazáson, mert a párt tucatnyi törvényhozója átült az azóta kormányra került Szociálliberális Szövetséghez (USL).

Basescu három hete bejelentette, hogy – jövőre lejáró elnöki mandátuma után – nem vonul vissza a közéletből, azt viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy egy olyan PDL-be térjen vissza, amely a Blaga-féle vonalra szavaz. A két ellenjelölt közül az esélyesebbnek tartott Udreában ezért sok elemző a visszatérésre készülő Basescut látja, de a párt „értelmiségi” reformereit képviselő, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató Macovei is „elfogadhatóbb” megoldás az államfő számára, mint Blaga.

Ellenfelei azt vetik Blaga szemére, hogy – megítélésük szerint – a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szétesésére vár, ahelyett, hogy markáns jobboldali alternatívaként próbálná újjáépíteni a párt szavazóbázisát. A PDL a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal is alkotott már kormánykoalíciót.

Egyes elemzők szerint az Európai Néppárthoz tartozó PDL önállóságának feladását eredményezné, ha a nagyobb parlamenti súlyú, Crin Antonescu vezette Nemzeti Liberális Párttal szövetkezve alakítana jobboldali pólust. A jobboldali sajtóban olyan vélemény is megjelent, hogy Blaga győzelme éppenséggel segítene a PDL-nek kilépni a megkopott népszerűségű Basescu árnyékából, ugyanúgy, ahogy a 2004-es választásokon vesztes szociáldemokraták is az „alapító atyát”, Ion Iliescut vakvágányra tolva újították meg pártjukat – sikeresen.

Erdély.ma / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »