Washington nem hiszi, hogy vegyi fegyvereket vetettek be Aleppóban

Az Egyesült Államok arra utaló, meggyőző információkat kapott, hogy nem vetettek be vegyi fegyvert a szíriai Aleppó tartományban, szemben a harcoló felek állításaival – közölték csütörtökön amerikai médiumok kormányzati forrásokra hivatkozva.

Noha Washington nem zárja ki teljesen ennek ellenkezőjét, az amerikai hírszerzés arra a következtésre jutott, hogy nem történt halálos kimenetelű vegyifegyver-támadás kedden Hán al-Asszal falunál, amint ezt a damaszkuszi kormány és a felkelők állítják, egymást vádolva az állítólagos támadás elkövetésével.

Névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek szerint történt ugyan támadás a térségben, de ebben halált nem okozó vegyi anyagot – esetleg könnygázt – vethettek be.

Biztonsági szakértők egybehangzó véleménye szerint Szíria jelentős vegyifegyver-készletekkel rendelkezik. Sokak attól tartanak, hogy az Aszad-rezsim beveti ezeket az eszközöket a felkelők ellen, de fennáll annak a veszélye is, hogy olyan felkelők kezébe jutnak ezek, akik szövetségesei az al-Kaida terrorhálózatnak.

Az ENSZ csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot indít az állítólagos szíriai vegyifegyver-bevetéssel kapcsolatban, amely ha bebizonyosodik, akkor emberiesség elleni bűntettnek minősül. A nyomozás egyúttal meg tudná állapítani azt is, hogy mennyire biztonságos a szíriai vegyifegyver-készletek őrzése.

Franciaország és Nagy-Britannia csütörtökön levélben sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy indítson vizsgálatot három állítólagos szíriai vegyifegyver-támadás ügyében.

mti

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »