Elnök Úr, ne hozza magával!

Míg az izraeli és a palesztin vezetők Barack Obama első szentföldi látogatására beszédekkell készülnek, addig ismeretlenek  egy új plakátkampánnyal üdvözlik az elnököt Ramallahban.

Március 20-án kezdi meg szentföldi körútját Barack Obama amerikai elnök, aki látogatása során Tel-Aviv és Jeruzsálem mellett ellátogat a Palesztin Nemzeti Hatóság területén található Ramallahba is. A vizitre sokan sokféleképpen készülnek, míg Izraelben több mint 5000 rendőrt mozgósítottak és a Palesztin Hatóság is készenlétbe helyezte rendőri állományát készülve a világ egyik vezető politikusának látogatására, addig ismeretlenek tréfás hirdetésekkel lepték el Ramallah utcáit.

A plakátokon bár aláírás nem található, a legtöbb megkérdezett úgy gondolja, hogy a két nagy palesztin mobilszolgáltatóhoz a Jawwalhoz és a Wataniyához köthető a kihelyezésük. A plakátok megítélése is vegyes a palesztin lakosság körében, míg egyesek frappánsnak és ötletesnek találják azokat, mások fel vannak háborodva a plakátokon, így például a 30 éves Fatah-aktivista Ali Khader is. „A palesztin ügy sokkal nagyobb, mint a 3G-hiánya. Ez egy rendkívül ostoba ötlet volt, ami nem segíti a palesztinokat” – nyilatkozta Khader a Jerusalem Postnak. 

Ramallahban amúgy nem különösebben izgatottak az elnöki vizit miatt. Többen úgy gondolják, hogy Obama látogatása nem sok mindent változtat a helyzetükön, főleg, hogy az elnök csak a „ramallahi buborékba” látogat a problémásabb B és C területeket nem fogja megtekintenii. A palesztinok azért sem túl bizakodóak, mert a legfrissebb hírek szerint az elnök útja során kevesebb szó fog esni az izraeli-palesztin konfliktusról, Obama a szír helyzet miatt próbálja majd szorosabb összefogásra késztetni a feleket. Az amerikai vezetésben sokan attól tartanak, hogy a szír felkelők átszivároghatnak az Izraellel szomszédos Jordániába és ezzel destabilizálnák a régió majdnem hogy utolsó biztos lábakon álló, Amerikával jó kapcsolatot ápoló arab országát.

Végh Roland

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »