Jövő héten jöhet az újabb devizahiteles-mentőcsomag

A Népszabadság információi szerint a Bankszövetség nagy ütemben dolgozik a devizahitel mentőcsomag tervezeten, melyet jövő héten mutathat be a kormánynak. A bankok érdekképviselete az újság szerint a már korábban is kiszivárgó terven dolgozik, miszerint a 90 napon túli késedelmes hitellel rendelkezők közül azoknak kínálnának megoldást, akik nem jogosultak a Nemzeti Eszközkezelő segítségére.

Ez mintegy 70-80 ezer ügyfelet érinthet. A megoldás tartalmazná e hitelek forintosítását és egy részének elengedését, de szóba került olyan javaslat is, hogy a hitel maradna devizában, de akkora részt elengednének a hitelből, hogy az adós tudja fizetni a törlesztő-részletet és így jogosult legyen belépni az árfolyamgátra. A forintosítás mintegy 3-3,5 milliárd összeggel csökkentené az MNB devizatartalék szintjét, ami csak kisebb negatív hatással járna a forintra, hiszen az MNB jelenleg 36 milliárd euró összegű devizatartalékkal rendelkezik.

A kormány pénzügyi biztosa korábbi nyilatkozatában egy teljesen más konstrukciót vizionált. Szerinte ugyanis ki kellene jelenteni, hogy a devizahitelek „hibás termékek” és így a teljes állományt a felvételkori árfolyam mellett kellene forinthitelre cserélni az akkori kondíciók szerint. Ez a terv azonban több sebből vérzik, egyrészt jogilag erre nem igen lenne lehetőség, de a 2005-2007-es, nem támogatott forinthitelek magas kamata miatt lényegében nem is csökkenne az adós törlesztő részlete, így lényegi segítséget nem jelentene.

A Népszabadság szerint azonban nincs is igazi támogatása a pénzügyi biztos tervének, a Bankszövetség megoldása lehet a befutó.  Az újság információ szerint jó a viszony az új nemzetgazdasági miniszter és a bankok képviselői között, így most jobb az esély a megállapodásra.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »