Ami az új kínai vezetést összetartja majd

Új politikusnemzedék lépett hatalomra a héten Kínában. Változatlan pártkeretekben, de elődeitől minden bizonnyal eltérő módon kormányoz majd.

    A formálisan tavaly novemberben, a Kínai Kommunista Párt (KKP) XVIII. kongresszusán kezdődött és a hét végén, a kínai parlament éves ülésszakának zárásakor befejeződő hatalomátadás – amelyre tízévenként kerül sor – nemzedéki váltást is hoz a kínai politikában.

    A kelet-ázsiai ország új vezetői mind az 1950-es, 1960-as évek szülöttjei, kivétel nélkül az „új Kína” idején nőttek fel. Közös jellemzőjük, hogy iskoláikat békeidőben, megszakítás nélkül végezték, magas színvonalú oktatásban vettek részt, és szilárd szakmai háttérrel rendelkeznek. Taj Jen-csün, a KKP központi bizottsága pártiskolájának szakértője a Hszinhua hírügynökségnek adott korábbi interjújában egyidejűleg idealistának és realistának nevezte ezt a generációt. Utóbbi jelzőt azért használta, mert a béke évei ellenére sokkokat is megtapasztaltak, így átélték az 1958-as „nagy ugrást”, az 1959-62 közötti „három nehéz évet” és az 1966-76 közti kulturális forradalmat is.

    A leendő vezetők szinte kivétel nélkül mester- vagy doktori fokozatot szereztek, sokan közülük társadalomtudományokat, politológiát, jogot és közgazdaságtant tanultak, szemben a leköszönő vezetéssel, akik túlnyomó többségben mérnökök és természettudósok. Jelentős generációs különbség, hogy míg az előző nemzedék tagjai jobbára a Szovjetunióban tanultak, a most hatalomra lépők már egyesült államokbeli és európai tanulmányi, szakmai tapasztalattal is rendelkeznek. Az új generáció tagjai – nyugati kollégáikhoz hasonlóan – igen jól beszélnek angolul, tudják, hogyan tárgyaljanak nyugati partnereikkel. A leglátványosabb a különbség talán Hu Csin-tao leköszönt és Hszi Csin-ping csütörtökön kinevezett elnök között. A jobbára háttérben maradó, szürke technokrataként elkönyvelt Huval szemben Hszi közvetlen, két lábbal a földön járó, átlagemberekhez közelálló, ugyanakkor kiváló diplomata benyomását kelti.

    A generációk közti különbségek minden bizonnyal új típusú kormányzásban is megnyilvánulnak majd. Ezt a társadalom fokozódó nyomása, az internet és a mikroblogok terjedése, a korábban figyelmen kívül hagyott, tömegeket érintő problémák – így a környezetszennyezés vagy a földkisajátítások ügyének – előtérbe kerülése és az új feladatok kezelésének kényszere is felerősíti majd.

    A párt és annak ideológiai-, valamint intézményrendszere ugyanakkor továbbra is változatlan marad, folytonosságot biztosítva a generációk között. A keretek változatlansága ugyanakkor a gyors és radikális változások esélyét is minimálisra csökkenti. A párt elsődleges érdeke, hogy elkerüljön minden olyan lépést, amely gyengítené a társadalom és gazdaság feletti kontrollt. Hszi pártfőtitkári posztba való beiktatása után sokan reményüknek adtak hangot, hogy gyors és mélyreható reformok jöhetnek, az új vezető stílusa azóta jobbára a lassú, fokozatos és sekélyebb változás útját vetíti előre.

    Az új vezetésnek számos nehézséggel kell megküzdenie a következő évtizedben, mert az ország a fejlődés egy új szakaszához ér. Kiemelt szerepet kap majd a gazdasági szerkezetátalakítás, az urbanizáció levezénylése, egyes gazdasági ágazatok, a bank- és pénzügyi rendszer fokozatos liberalizálása, a korrupció, a társadalmi egyenlőtlenség, a legszegényebbek helyzetének kezelése. A feladatok köre Kína megnövekedett nemzetközi szerepe és a megváltozott globális erőviszonyok miatt is bővül, és ezek megoldásához határozott külpolitika, új stratégia és alkalmazkodás szükséges – emlékeztetett nemrég kommentárjában a Hszinhua hírügynökség.

MTI - Szerencsi Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »