Az utolsó pillanatban alakult meg az izraeli kormány

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalos közleménye szerint sikerült megállapodnia a legfontosabb pártokkal a koalícióról, elkerülve így az újabb izraeli választások kiírását. Mint arról korábban beszámoltunk, mivel a január 22-én tartott választásokat követő négy hétben Netanjahunak nem sikerült kormányt alakítania, két hét haladékot kapott Simon Peresztől, ami március 16-án járt le. Így mondhatni a legutolsó pillanatban sikerült megegyezésre jutniuk a pártoknak a koalíciós kormány megalakításáról.

Netanjahu és a Likud a januári választások során a Jiszráel Bétenuval (Izrael a Hazánk) állított közös listát, a Knesszet, vagyis az izraeli parlament százhúsz helye közül mindössze harmincegyet sikerült megszerezniük. A miniszterelnöknek a Tnua párttal (Mozgalom) már korábban sikerült megegyeznie, ezzel azonban mindössze harminchétre növelte a helyek számát.

Most azonban úgy tűnik, sikerült fedél alá hozni a koalíciót, hiszen a korábbi sikertelen kísérletek ellenére Netanjahu megegyezett a Jes Atíd (Van Jövő) és a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártokkal. Ha nem sikerült volna időben megalakítani a kormányt, Simon Peresz elnök új választásokat írhatott volna ki. 

A jelenlegi koalíció egyik érdekessége, hogy az elmúlt időszakban ez az első olyan koalíció, amelyben nem vesznek részt ultra-ortodox zsidó pártok. Sőt, a Jes Atíd és a Bájt Hajehudi azt követelik Netanjahutól, hogy csökkentsék a katonai sorozás alóli tömeges mentességet és az ultra-ortodox zsidóknak járó jóléti illetményeket.

Az új kormány pénzügyminisztere várhatóan a Jes Atíd párt soraiból kikerülő Yair Lapid lesz. Az előrejelzések szerint Lapid drasztikusan csökkenteni fogja a kormányzati kiadásokat valamint emelni fogja az adókat azért, hogy kordában tartsák az izrael költségvetési hiányt.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »