Francia-brit egyetértés a fegyverembargó feloldásáról

Franciaország Nagy-Britanniához hasonlóan kész fegyverekkel ellátni a szíriai kormányellenes felkelőket, akár a többi EU-tagállam támogatása nélkül is, és sürgeti az uniós fegyverembargó feloldását – jelentette be Laurent Fabius, francia külügyminiszter a France Info-nak adott csütörtök reggeli interjújában, utalva David Cameron brit kormányfő keddi nyilatkozatára, amelyben egy esetleges vétót helyezett kilátásba a korlátozás meghosszabatásának kérdésében.

A francia álláspontot a nap folyamán a Brüsszelben tartózkodó Francois Hollande is megerősítette és már informálisan tárgyalt is brit kollégájával az ügyről. „Nem hagyhatjuk, hogy fennmaradjon a  jelenlegi egyensúlytalanság, ahol egyik oldalon fegyverszállítóként Bassár el-Aszad számára ott van Irán és Oroszország, míg a másik oldalon az ellenállók, akik nem tudják megvédeni magukat”-mondta Fabius.

Az uniós szabályozás szerint a fegyverszállítási tilalom május 31-ig van érvényben, a külügyminiszterek a kérdésről legközelebb ekkor tárgyalnának. De mind a franciák, mind a britek ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek elérni, hogy korábban döntés szülessen az ügyben. A korlátozás meghosszabbításához egyébként konszenzusra lenne szükség a huszonhét tag között.

Több uniós tagállam, köztük Németország is úgy véli, a lázadók hadieszközökkel való támogatása nemhogy megoldaná, épp ellenkezőleg, továbbb súlyosbítaná a jelenleg fennálló polgárháborús helyzetet. Sergei Lavrov, orosz külügyminiszter egy londoni sajtótájékoztatón a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek nevezte az ellenzék felfegyverzését, a Twitteren közzétett kommentárja szerint pedig  ez nem jelent kiutat a jelenlegi helyzetből. 

Puskás Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »