Mire számíthat az új euróellenes német párt?

Az új német párt, az Alternatíva Németoszág megalakulása kapcsán készült közvélemény-kutatás szerint a német választók 26 százaléka venné fontolóra egy euróellenes szervezet támogatását.

Ahogy arról nemrégiben a kitekinto.hu beszámolt, egy az euró eltörlését követelő párt megalakulását jelentette be nemrég a soraiban több prominens közgazdászt és elismert egyetemi tanárt tudó politikai csoportosulás. Az Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland) a politikai intézményekben csalódott választókat szeretnék megszólítani. A közvélemény-kutatások szerint akár még támogatókat  is szerezhetnek.

A TNS-Emnid által hétfőn közzétett felmérés azt mutatja, hogy a németek 26 százaléka fontolná meg egy olyan párt támogatását, amelyik az euró megszüntetéséért kampányol. A legvalószínűbb támogatók a 40 és 49 év közötti korosztályból kerülnének ki, ebből a csoportból tízből négy választó szeretné, ha Németország elhagyná az eurót.

A kutatás egyébként arra is rámutatott, hogy az euróellenesség minden párton belül megtalálható valamilyen mértékben: a Merkel-féle Kereszténydemokrata Párt (CDU) támogatóinak 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Németországnak el kellene hagynia a közös valutát.

A Német Szabaddemokrata Párt (FPD) koalíciós partner támogatóinak csaknem egyharmada támogatna egy euró-ellenes pártot is. A Szociáldemokrata Párt (SDP) támogatói közül 15 százalék érzi így, míg a Zöld Párt szavazói közül 27 százalék ez az arány.

A Baloldali Párt (Die Linke) támogatói szavaznának legnagyobb arányban egy ilyen jellegű pártra, közülük 57 százalék mondta, hogy támogatná Németország eurózónából való kilépését.

„Ha ezt a támogatást nem is lehet azonnal aktuális szavazatokra átültetni, ezt az arányt nem szabad figyelmen kívül hagyni” – nyilatkozta az Emnid vezetője,  Klaus-Peter Schöppner. „Huszonhat százalékról beszélünk, egy viszonylag nagy számról. Ez egy világos jelzése annak, hogy van potenciálja egy új protesztpártnak Németországban – nyilatkozta Schöppner.

A GkK által még februárban publikált felmérés pedig azt mutatta, hogy a németek 65 százaléka tartaná meg az eurót, míg 35 százalékuk inkább visszatérne a korábbi német valutára, a márkára – számolt be az EUobserver.

Lukács Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »