Susan Rice lehet Obama nemzetbiztonsági tanácsadója

Susan E. Rice az Egyesült Államok jelenlegi ENSZ-nagykövete lehet Barack Obama elnök következő nemzetbiztonsági tanácsadója, közölte a The Washington Post. Rice komoly esélyeiről egy nevét elhallgatni kívánó forrás számolt be, aki közel áll az Obama-adminisztrációhoz. Rice Thomas E. Donilont követné a tanácsadói poszton. A váltásra minden bizonnyal júliusban kerül sor, miután az Egyesült Államok átveszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökségét. 

Susan Rice kinevezése azért jelenthet fordulatot, mert mindenki úgy vélte, hogy Rice karrierje véget ér a Bengázi-támadás után elkövetett hibája miatt. Rice ugyanis azt állította, hogy az USA bengázi nagykövetsége elleni támadás spontán tüntetésből kezdődött. Később kiderült, hogy előre eltervezett terrortámadás történt, és Rice tudott erről. Máig tisztázatlan, hogy miért vezette félre a közvéleményt, de minden bizonnyal az elnökválasztási kampány miatt hallgatott hetekig. 

A történtek után Susan Rice a republikánus képviselők célpontjává vált. Nyilvánvaló lett, hogy hiába jelölik Rice-t olyan pozícióra, ahová a republikánusok jóváhagyása kell, ugyanis azt nem fogja megkapni. Így Rice lekerült a külügyminiszteri pozícióra esélyesek listájáról. Az elnök tanácsadójának személyét  viszont nem kell jóváhagyniuk a republikánusoknak, így Obama visszahozhatja a politikai parkolópályára állított Rice-t. Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadóként nagyon fontos pozícióba kerülhet, az elnök mellől ellensúlyozhatja John Kerry külügyminiszter külpolitikai elképzeléseit. 

Kollár Erika

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »