Friss hírek

Népszavazás dönt a Falkland-szigetekről

Argentína nem ismeri el a március 10-én és 11-én a Falkland-szigeteken megtartott népszavazás törvényességét, és annak eredményétől függetlenül továbbra is igényt tart az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigetcsoportra.

Hector Timerman argentin külügyminiszter törvénytelennek tartja a David Cameron brit miniszterelnök által is kezdeményezett népszavazást, mivel a britek által betelepített lakosok véleményét nem tartja mérvadónak a terület hovatartozását érintő vitában. Argentína kétoldalú tárgyalásokat akar kezdeni az általuk Malvin-szigeteknek nevezett terület hovatartozásáról.

A Falkland-szigetek lakosai vasárnap népszavazáson döntöttek hovatartozásukról, a sziget lakóinak döntő többsége várhatóan az Egyesült Királyság mellett fog voksolni. Bárhogy alakul a végeredmény, Nagy-Britannia és Argentína között folyó évtizedes viszálykodás továbbra is megmarad.

Az 1982-es falklandi háborúban Argentína megszállta a magának követelt Falkland-szigeteket, ám Margaret Thatcher brit miniszterelnök visszafoglalta azokat. A hetvennégy napig tartó háborúban 255 brit, 649 argentin katona és három falklandi civil vesztette életét.

Vinczeffy Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »