Vallásos belháború Izraelben

Bár a választások után több mint egy hónappal még mindig nem állt fel az új izraeli kormány, a társadalom különböző rétegei közötti feszültség tovább fokozódik. Ezúttal az ultra-ortodox és a vallásos cionista zsidóság között éleződött ki a feszültség.

A január 22-i előrehozott választások után több mint egy hónappal még mindig nem sikerült tető alá hoznia a koalíciós megállapodást a választások nyertesének, a Simon Peresz államelnök által kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahunak. A választások egyik fő kérdése az ultra-ortodox zsidó férfiak sorkötelezettség alóli felmentésének fenntartása vagy megszüntetése volt. A több évtizedre visszanyúló probléma radikális megoldását, jelen esetben az mentesség megszüntetését, több párt is a zászlajára tűzte, ezek közül a legsikeresebbnek a jobbközép, Jair Lapid vezette Jes Atid (Van Jövő), valamint a radikális jobboldali, vallásos-cionista, Naftali Bennett által vezetett Bajit Jehudi (Zsidó Otthon) volt. A koalíciós tárgyalások során a Bennett-Lapid kettős egyre jobban egymásra talált és az ultra-ortodox közösséget frusztrálja a lehetőség, hogy ha mindkét párttal koalícióra lép Netanjahu, akkor véget ér az államalapítás óta fenntartott status quo, benne a sorkötelezettség alóli mentességgel.

A kiélezett helyzetben az egyik ultra-ortodox rádió, a Kol ba-Rama (Hang a magasságban), két riportere arra szólította fel az ultra-ortodox közösség tagjait, hogy bojkottálják a főképp vallásos-cionisták által lakott, ciszjordániai zsidó telepeken készült termékeket, ezzel büntetve a vallásos-cionistákat azért, hogy támogatják a mindenkire, így az ultra-ortodoxokra vonatkozó sorkötelezettséget is. Avi Bloom a rádió egyik adásában kifejtette, hogy az esetleges koalíció a jobboldali Likud és a telepes, nemzeti-vallásos Bennett (Bajit Jehudi) között, azt eredményezi, hogy az ultra-ortodoxok végre elszakadhatnak a jobboldaltól és a telepesektől.

Ahogy Bloom fogalmazott: „Át kell gondolnunk a jogi következményeit a és jól a zsebükbe vágni, hogy érezzék azt.” Bloom arról is beszélt, hogy ez egy lehetőség az ultra-ortodoxia számára, hogy kikerüljön a telepesek hamis öleléséből, valamint megmutassák, hogy az ortodox zsidó jog nem támogatja a telepes-mozgalmat, ahogy fogalmazott: „Az ortodox zsidó jog véleménye ismert erről a dologról. Ne ingereld fel a népeket!”

Egy másik műsorban Jaakov Rivlin,a Bajit Jehudi-t támogató Rav Dov Liort támadta meg, aki jelenleg Hebron és Kirjat Arba rabbija, a szélsőséges hebroni jesiva vezetője és a telepesek rabbitanácsának vezetője. Rivlin a rabbit szélsőjobboldalinak, extremistának és messiásvárónak nevezte, és azt mondta: „Itt az ideje, hogy véget vessünk a kapcsolatunknak ezekkel a nyugati parti ingatlanügynökökkel”

Végh Roland

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »