Nicolás Maduro lett Venezuela új elnöke

Nicolás Maduro elnökhelyettes lett Venezuela új elnöke, ezzel teljesült Hugo Chávez elhunyt elnök akarata. Maduro már intézkedett az új elnökválasztás azonnali kiírásának érdekében. Az ellenzék véleménye szerint az egykori buszsofőr csalással került az ország élére.

Hugo Chávez venezuelai elnök temetésének napján Nicolás Maduro elnökhelyettes, a Nemzetgyűlés előtt felesküdött, mint a Venezuelai Bolivári Köztársaság megbízott elnöke. Az alkalomról a Copei ellenzéki párt képviselői hiányoztak, azonban jelen volt Rafael Correa ecuadori elnök, Fernando Lugo, paraguayi ex-elnök, Héctor Timermann, argentin külügyminiszter, valamint a portugál ex-miniszterelnök, José Sócrates. „Hugo Chávez parancsnokhoz való legnagyobb hűség nevében esküszöm, hogy be fogjuk tartani és betartatjuk a bolivári alkotmányt, egy olyan népnek a kemény kezével, aki kész arra, hogy szabad legyen. Esküszöm.” mondta Maduro, majd megígérte, hogy fáradhatatlanul harcolni fog Chávez elnök eszméjéért és vívmányaiért.

Az új elnök beszélt Chávez betegségéről, a hozzá fűződő viszonyáról s azt is tisztázta, hogy nem személyes ambíció vezérli. „Soha nem vágytunk semmilyen tisztségre, legkevésbé a Köztársaság Elnöki helyére, teljesen elégedettek voltunk az elnökkel. Azért vagyok itt, hogy védjem a népet, és folytassam a forradalom, a szocializmus, a függetlenség útját, annak érdekében, hogy megőrizzem Chávez örökségét.” mondta, majd kiemelte, hogy a Nemzeti Választási Bizottságtól kérte a választások azonnali kiírását. „Készen állunk arra, hogy elmenjünk a választásokra, azon a napon, amikor összehívják, félelem nélkül, nagyon biztosak vagyunk magunkban. Győzzön, akinek győznie kell. Az ellenzék szektorait felhívjuk, hogy nevezzék meg jelöltjüket.” megjegyezte, hogy azt hallotta, az ellenzék nem akar részt venni a megmérettetésen.

Maduro elnökhelyettesévé az eddig tudomány és technológiai minisztert, Jorge Arreazát nevezte ki, Arreaza az elhunyt elnök veje. Az esemény zárásakor Diosdado Cabello arról értesítette a jelenlévőket, hogy Chávez holttestét a Nemzeti Mauzóleumban fogják elhelyezni, ahol Simón Bolívar is nyugszik.

A beiktatási ceremónia előtt Henque Capriles, az ellenzék vezetője, Miranda állam kormányzója azt nyilatkozta, hogy Maduro eskütétele csalás. „Azaz eskütétel, amelyet most fognak tartani, a jelen körülmények között, teljesen hamis.” A Legfelsőbb Bíróság(TSJ) egy közleményt adott ki, amelyben a hét bíró közös véleménye szerint, Chávez halálával Maduro elnökhelyettesi tisztsége véget ér, és az ország megbízott elnökévé válik.

A testület arra is kitért, hogy Maduro nem köteles az elnöki pozícióról lemondani, azért, hogy a választáson elnökjelöltként indulhasson. Az Alkotmány kimondja, hogy valakit akkor nem választhatnak meg elnöknek, ha elnökhelyettesi, miniszteri, kormányzói vagy polgármesteri tisztségét gyakorolja, a jelölése és a választás közötti időszakban.

Capriles úgy véli, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozata csalás. „A TSJ nem dönti el hogy ki elnök, vagy ki nem az, erről a nép dönt.” mondta, majd hozzáfűzte: „Nicolást senki nem választotta elnöknek, a nép nem szavazott rád, ember.” Capriles szerint a kormányerők Chávez halálát propaganda célokra akarják felhasználni, és erről csak a társadalom ítélkezhet. A MUD arról később tájékoztat, hogy mik lesznek a következő lépései.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »