Ezrek tüntettek a berlini falért

Múlt pénteken tüntetők százai jelentek meg a berlini fal megmaradt szakaszánál, az úgynevezett East Side Gallery-nél, hogy megakadályozzák egy részének lebontását. Már pénteken leállították a munkálatokat, de a vasárnapra újraszervezett tüntetés elérte a célját: felfüggesztették a bontást.

A rendszerváltást követően szabadtéri galériaként működő East Side Gallery egy részének eltávolítását egy luxuslakásokból álló komplexum kivitelezése miatt kezdték meg. A durván húsz méteres szakasz bontására azért lett volna szükség, hogy Spree folyó menti toronyházat könnyen meg lehessen majd közelíteni, de ez indulatokat keltett számos berlini emberben. Sokan általában ellenzik az ingatlanberuházásokat a az East Side Gallery környékén.

A bontási folyamatot a becslések szerint mintegy négyszáz tüntető állította meg emberi láncot alkotva, az első, másfél méteres panel eltávolítása után.  Több demonstráló behatolt az építési területre, öt tüntetőt őrizetbe is vettek. A csaknem száz fős rendőri egység parancsnoka végül a beruházó társaság képviselőivel folytatott tárgyalások után bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a falbontási munkálatokat.

Akkor még csak úgy tűnt, hogy ideiglenes a siker, a kivitelező cég (Living Bauhaus) szóvivője, Volker Thoms is úgy nyilatkozott, hogy a munka a napokban folytatódni fog, de a vasárnapi tüntetést követően, ahol már több mint hatezren vettek részt, a kivitelező bejelentette a munka leállítását leghamarabb március 18-ig, amikor is tárgyalásokat terveznek a városi tanács és a kerületi tisztviselőkkel, az üggyel kapcsolatban, hogy kompromisszumot keressenek. 

A felfordulást követően Maik Uwe Hinkel építési vállalkozó, aki az új projekt mögött áll jelezte, hogy ő kész tárgyalni a tervet ellenzőkkel és másik megoldást találni: „Meg tudjuk változtatni a (eredeti) tervet, ha a kerület és a többi építő a térségünkben részt vesz” – mondta a Bildnek, utalva egy másik lakópark felépítésére a közelben, amely valószínűleg szintén szükségessé tenné egy már meglévő hézag kiszélesítését (a megmaradt falszakaszon egyébként már öt meglévő rés van, amelyet még korábban hoztak létre, annak érdekében, hogy a Speer-folyó elérhető legyen). Egy lehetséges, bár bonyolult opció lehetne, hogy ha egy rés közös bejáratot képezne mindkét épület számára, a Bild szerint, amely hozzátette, hogy kérdéses ki fogja kifizetni a késedelmi díjat, illetve a meglévő tervek megváltoztatásával járó költségeket. 

A tüntetést a Mentsük meg az East Side Gallery-t képviselői szervezték és e-mail-ben szólították fel a rombolás elleni petíciójukat aláírókat, akik már 38 ezren voltak, hogy menjenek el pénteken a bontás helyszínére és fejezzék ki nemtetszésüket. Az aktivisták létrehoztak egy internetes oldalt, amelyen keresztül Klaus Wowereitnek, Berlin polgármesterének lehet üzenni.

A szervezet abban reménykedik, hogy konzultáció kezdetére összegyűlik 50 ezer aláírás. Eltökélt szándékuk, hogy időt nyerjenek és meg tudják győzni a politikusokat, hogy megakadályozzák az érintett szakasz lebontását, illetve építési tilalom bevezetését követelik az egykori határszakaszon.

Lukács Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »