Elfogták és New Yorkba vitték bin Laden vejét

Amerikai terrorelhárítók elfogták és New Yorkba vitték Oszama bin Laden vejét, akit régóta azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagja – közölték csütörtökön amerikai hivatalos források.

Csütörtöki sajtóértesülések szerint Sulaiman Abu Ghaith, akit azzal gyanúsítanak, hogy a néhai apósa által irányított terrorszervezet szóvivője volt, Jordániában került az amerikai ügynökök fogságába, miután Törökországból kiutasították.  

Az amerikai szövetségi hatóságok által őrzött Ghaith feltehetően még a héten megjelenik a bíróság előtt. Azt, hogy konkrétan mivel vádolják, még nem hozták nyilvánosságra.

Az üggyel kapcsolatban nyilvánosságra került értesülések között sok az ellentmondás. Az elsők között megszólaló Peter King republikánus képviselő, aki a közelmúltig szövetségi alsóház belbiztonsági bizottságának elnöke volt, kijelentette, hogy az akcióban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei vettek részt.

Kormányzati forrásból később az a tájékoztatás hangzott el, hogy az elfogásban a főszerepet a jordániai biztonsági erők játszották, mégpedig az FBI részvételével.

Több forrás tudni véli, hogy Ghaitet eredetileg a török hatóságok fogták el, de mivel az az országuk területén nem követett el bűncselekményt, kitoloncolták. A Hürriyet török napilap ezzel szemben úgy értesült, hogy bin Laden vejét egy hónappal ezelőtt egy ankarai szállodában őrizetbe vették ugyan, de el is engedték. A férfi Jordánián keresztül Kuvaitba készült.

 Az ellenzéki King képviselő, aki jelenleg az alsóház hírszerzési bizottságának tagja, méltatta az Obama-kormány „folyamatos, kitartó és nagyon sikeres” küzdelmét az al-Kaidával szemben. Szerinte egyébként Ghaith részt vett a 2001. szeptember 11-i, New York-i és washingtoni terrortámadások kitervelésében is.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »