A svájci jegybank 6,9 milliárd frankos nyereséggel zárta 2012-t

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 6,9 milliárd frankos nyereséggel zárta a tavalyi évet, elsősorban a magas kamat- és árfolyamnyereség, és a devizapozíciók hatása miatt.

A tavalyi konszolidált profit azonban alacsonyabb az egy ével korábbi 13,1 milliárd frankos nyereségnél.

A jegybank csütörtöki közlése szerint a devizapozíciókon 4,5 milliárd frankos, a kötvények kamat- és árfolyambevételén 8,4 milliárd frankos, míg az értékpapírok kamat- és árfolyambevételén 6,7 milliárd frankos többletet ért el az SNB. Ezzel szemben 10,6 milliárd frankot tettet ki a devizaárfolyammal kapcsolatos veszteségek, elsősorban a frank japán jennel, illetve amerikai dollárral szembeni erősödése miatt. Az aranytartás nettó nyeresége 1,4 milliárd frank volt.

A svájci jegybank, immár másfél éve tart életben egy 1,20 frankos árfolyamküszöböt az euró/frank árfolyamra. Korábban jelentős mértékben erősödött a svájci deviza az euróval szemben, miután az euróövezeti válság hatására a befektetők a biztonságos menedékdevizának tartott frankra váltották vagyonukat.

A 6,9 milliárd frankos nyereségből 0,9 milliárd frankot egy stabilitási alapnak utal át a jegybank, míg a fennmaradó 6,0 milliárd frankból 3,6 milliárd frankot a devizatartalék esetleges felöltésére tartalékol az intézmény.

A svájci jegybank 1,5 milliárd frank osztalékot fizet részvényeseinek, míg 1 milliárd frankot utal át a kantonoknak.

Az SNB tőzsdén jegyzett cég. Részvényeinek mintegy 55 százaléka van az állam, a kantonok, illetve a kantonok bankjainak tulajdonában.

mti

Friss hírek