Online szavazással lépnének ki az eurózónából

A hétvégén egy olasz rádiókabarét hallgattunk, amibe valahogy belekerültek a franciák is. A viccet félre téve Beppe Grillo, az 5 Csillag Párt vezetője internetes szavazást akar kezdeményezni az eurózónából való kilépésről. Kész szerencse, hogy az esetleges negatív eredménynek inkább csak populáris jelentősége lesz, mivel ennek eredménye jogilag nem kötelezi semmire a kabinetet.

Annyira jót nevethetett a viccen Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, hogy egyből elmesélte az ismerősöknek egy kicsit más átiratban; ünnepélyesen arra kérem a köztársasági elnököt, hogy 2014 januárjában rendezzen népszavazásarról, hogy Franciaország kilépjen-e az Európai Unióból. Az európai piacokat idegessé teheti a hír.

tengerentúlon eközben inkább a tragédiák nézettsége emelkedett újabb magasságokba. Barack Obamatalán hajlandó lesz átszabni az egészségügyi reformokat, ha a demokraták engednek az adózási kérdésekben. Konkrét lépésekről egyelőre nem született megállapodás, így várjuk a záró felvonást.

Japánban az új jegybankelnök már munkához is fogott. Haruhiko Kuroda szerint a jelenlegi eszközvásárlási programok nem elegendőek ahhoz, hogy elérjék a 2%-os inflációs célt a következő két évben.

Ma reggel a Jefferies szétnézett a magyar gyógyszerpiacon, és ha már itt járt, rögtön felemelte az Egis célárat19.200 forintról 23.300 forintra. Eközben a Richtert is megmasszírozta, aminek eredménye egy 34.500forintos célár lett – korábbi 39.700 forint.

Az OTP is a reflektorfénybe kerülhet Varga Mihály nyilatkozata miatt. A miniszter ma reggeli rádióinterjúban jelezte, hogy a devizahitelesek problémáját a továbbiakban is kiemelt ügyként kezelik, így újabb intézkedések várhatók a már meglevők mellé. Nem mellékesen a gyorsjelentés péntek hajnalban érkezik.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek