Matolcsy az infláció ellensége

Az új jegybankelnök ma foglalja el hivatalát, harmadik alelnökként pedig Balog Ádám, az NGM korábbi adóügyekért felelős helyettes államtitkára csatlakozik az MNB-hez. A törvényi szabályozás miatt egy új külső tagra is szükség lesz a Monetáris Tanácsba, a hét elején az ő személye is kiderülhet.

Matolcsy György pénteki parlamenti meghallgatásán elmondta, hogy jegybankelnökként szoros együttműködésre törekszik a kormánnyal. Az MNB-törvényben foglaltaknak azonban meg kíván felelni az új vezetés, így az inflációs cél továbbra is az elsődleges fókusz. Az új elnök hozzátette, hogy ellensége az inflációnak, de elítéli a liberális monetáris politikát is, és helyette konzervatív politikát alkalmaz majd.

Nagy a valószínűsége, hogy az új vezetés alatt folytatódik a monetáris lazítási ciklus, szerintünk nyárra már 4,5%-ra süllyedhet az MNB alapkamat. A fő kérdés azonban, hogy nyúl-e nem-konvencionális eszközökhöz a monetáris politika, ami a forint további gyengülését hozhatja.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »