McCain nem szavaz, amíg nem kap válaszokat

John McCain az Egyesült Államok szenátusának republikánus képviselője bejelentette, nem szavazza meg John O. Brennant a CIA élére, amíg nem kap további válaszokat a Bengázi-ügyról és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vallatási technikáiról, számol be a The Washington Post.

McCain elmondta, nem akarja lassítani Obama jelöltjének kinevezését, de az amerikai embereknek válaszokat kell kapniuk kérdéseikre. McCain továbbra is az Egyesült Államok bengázi nagykövetsége elleni merénylet körülményeit szeretné tisztázni. Republikánus szenátorok ugyanis azt állítják, hogy az Obama-adminisztráció hibákat követett el a bengázi ügy kezelése kapcsán, a merénylet után pedig számos tényt titkoltak el a közvélemény elől. McCain hangsúlyozta, mindent elkövet, hogy rekonstruálja mi történt a bengázi támadás éjjelén, amikor jó barátja, a bengáziba delegált nagykövet, Christopher Stevens is életét vesztette.

John O. Brennan megszavazásának másik fő akadálya, hogy megint felmerült az a vád, miszerint a CIA kényszervallatások által jut információkhoz. A szenátus ennek tisztázást is célul tűzte ki.  Egy harmadik, sokat vitatott kérés is előkerült John O. Brennan elfogadása kapcsán. A szenátus hírszerzési bizottsága ugyanis kéri a Fehér Házat, hogy bocsássák rendelkezésükre a célzott terrorista-kiiktatásokról szóló dokumentumokat.  A szenátus azt vizsgálná, hogy valóban minden esetben jogos volt-e a terroristák célzott kiiktatása, illetve hány amerikai állampolgár esett áldozatul ilyen támadásoknak.

A célzott terrorista-kiiktatás taktikáját a terrorizmus ellenes harc kezdete óta használja az Egyesült Államok. A fegyverekkel és rakétákkal felszerelt drónok támadásai főleg 2008 óta erősödtek fel. A legnagyobb vitát az váltja ki, hogy a hírszerzés amerikai állampolgárok ellen is alkalmazza ezt a módszert.

Kollár Erika

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »