Környezetkímélő elektromos autót fejlesztett ki Brazília

Az első teljesen elektromos autót Brazíliában fejlesztették ki, amelyben a nátrium-akkumulátor újrahasznosítható, kizárólag a természetben előforduló anyagokból készült – jelentette be a Tudományos és Technológiai Minisztérium. Az akkumulátor-fejlesztés egy, a Tudományos és Technológiai Minisztérium által finanszírozott projekt eredménye, amelyet Itaipu és a Brazil Innovációs Ügynökség (Agencia Brasilena de Innovación) hozott létre.  

Az Itaipu Binacional cég partnerségben az autógyártó Fiattal már kifejlesztette korábban az elektromos járművet, de a modellek lítiumos akkumulátorral voltak felszerelve. Az újabb modellekbe már újrahasznosított nátrium-akkumulátor került. A bejelentés szerint a nátrium háromszor könnyebb, mint az ólom és így alkalmasabb a trópusi éghajlaton való használatra. A Fiat által szállított hatékonyabb és tartósabb elemek cseréje is Brazíliában történik majd. 

Az Itaipu projektfelelős kutatója Celso Novais elmondta, hogy a lítium és ólom elemek környezetszennyezőek, ezzel szemben az új elektromos autó nem bocsát ki ártalmas anyagokat, de ezt az üzembe helyezési idő alatt is végig vizsgálni kell.  A mérnök szerint az akkumulátor újrahasznosítása egyszerű és egyben olcsó is „az akkumulátor forrása kizárólag konyhasó”- nyilatkozta Novais.

A projekt első felét 2014 közepéig befejezik a kutatók. Az Itapu korábban már részt vett 30 elektromos jármű fejlesztésében, hogy elsajátítsák a technológiát a most készülő modellhez. 

Buday Barbara

Friss hírek