A szíriai ellenzék nem akar tárgyalni

A szíriai ellenzéki koalíció vezetője, Moaz al-Khatib néhány héttel ezelőtt már a kormánnyal való egyezkedés felé hajlott, akkor az oroszok és az amerikaiak meghívását egyaránt elfogadta, amely látogatásokra a legújabb fejlemények szerint nem fog sor kerülni. Emellett az ellenzék a római Szíria Barátai által szervezett konferencián sem hajlandó részt venni, amelyet a következő hónapban tartanának. A döntést azzal magyarázták, hogy a nemzetközi közösség  tétlenül figyeli a szíriai vérontást, és nem nyújt valós segítséget a probléma megoldásához. Továbbá az az Oroszország hívja őket Moszkvába, aki fegyvereket szállít a szíriai kormánynak, és amely fegyverek által ismételten több százan vesztették életüket Aleppóban.

Míg az ellenzék hátrálni próbál, addig hétfőn a szíriai külügyminiszter Walid al-Muallem azt mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, hogy a kormány ismét nyitott az egyezkedésekre. al-Muallem állítása szerint hajlandóak lennének még a felfegyverzett ellenállással is tárgyalni, de továbbra is úgy gondolják, hogy Szíriának magának kell megoldást találni a válságra külső beavatkozás nélkül. Lavrov ismételten a harcok befejezése mellett foglalt állást, valamint figyelmeztette al- Muallemet, hogy a kormány ne engedjen a provokációknak.

Eközben John Kerry, az USA nem rég kinevezett külügyminisztere Londonban tartott beszédében arra kérte az ellenzéket, hogy ne bojkottálja a római konferenciát. A BBC szerint nyilatkozata után telefonon kereste meg Moaz al-Khatibot, hogy személyesen próbálja meg meggyőzni. A beszélgetés részletei nem nyilvánosak.

Gergely Hanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »