A nemzeti parkok költségvetési stabilitásáért lobbiznak

A március 1-jére időzített automatikus költségvetési megszorítások hatásaitól tartva a nemzeti parkok támogatói, valamint a turizmusból élő emberek közös kampányba kezdtek abból a célból, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai törvényhozásra. A megoldás híján életbe lépő megszorító csomag ugyanis hatalmas összegeket vonna el a nagy látogatottságnak örvendő nemzeti parkoktól is.

A tervezett 110 millió dolláros megtakarítás az USA első nemzeti parkjában, az 1872-ben alapított Yellowstone-ban például a tavaszi szezonnyitás három hetes elhalasztását fogja eredményezni, a Blue Ridge Parkway-en pedig valószínűleg kempingek és látogatóközpontok lesznek kénytelenek bezárni. A megszorítás ezek mellett „természetesen” az összes többi nemzeti parkot, emlékművet és történelmi helyszínt érinteni fogja, melyekből összesen 398 található USA-szerte.

A nemzeti parkok megmaradásáért küzdő embereket tömörítő szervezet a Kongresszus minden tagjához el akarja juttatni levelét, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a parkok számos ember megélhetését biztosítja, és ez a szilárdnak hitt gazdasági alapzat a politikai csatározásoknak lett kitéve. Emellett megjegyezték azt is, hogy a parkok területét érintő választókerületek jó részét republikánus politikusok képviselik – olvashatjuk a Washington Post cikkében.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »