Újabb országot minősítettek le

briteket is leminősítette a Moody’s. Pénteken az amerikai piaczárás után érkezett a fekete leves, aminek köszönhetően Nagy- Britannia 35 év után kikerül az elitből. A Moody’s a kilátást negatívról stabilra javította, így a következő 12-18 hónapra némi nyugalma lehet a szigetországnak. Feltéve, ha a Standard & Poor’s vagy aFitch nem szánja el magát hasonló lépésre. A negatív kilátás fényében ezt nem lehet kizárni.

Az indoklás szerint a gyenge növekedési környezet veszélyezteti a konzervatív-liberális kormánykoalíció államháztartási konszolidációs programját, ami akár a 2015-ös választásokig is elnyúlhat. A hitelminősítői korábban azzal számolt, hogy a brit közadósság-ráta már a 2014-2015-ös pénzügyi évtől csökkenésnek indul. Legfrissebb elemzésében ezzel szemben 2016-os tetőzés szerepel GDP arányos 96%-kal.

A visszaeséstől való félelem nem alaptalan, mivel ha az idei első negyedévben is negatív lesz a GDP adat, akkor technikai értelemben is recesszióba kerül az ország (egymás utáni három negyedévben is mínuszos a GDP). A kábel (GBP/USD) kurzusa 1 figurával került lejjebb pénteken; 1,525-ről 1,514-re. Visszapattanásra egyelőre nem számítunk, mivel az EUR/USD kurzusa az olasz választások körüli félelmekmiatt inkább a dollár felé tolódhat el.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »