Mol: második blikkre már nem olyan rosszak a számok

A várakozásoktól minden szinten elmaradó negyedik negyedéves számokat tett közzé ma hajnalban a MOL. A nettó profit közel feleződött év/év alapon, míg az elemzők duplázást vártak (Portfolio.hu konszenzus). Számos egyszeri tétel árnyalja a képet, amik nagyjából megmagyarázzák a várttól elmaradó teljesítményt. Az elemzők vélhetően nem számoltak ezen le- és visszaírásokkal, amelyek a MOL szempontjából a működés természetes velejáróinak tekinthetők. A korrigált számok többnyire megfelelnek az elemzői várakozásoknak. A piacon kezdetben negatív árfolyam-reakcióra számítunk a jelentett számok és a konszenzus közötti különbözet, valamint a miniszterelnök jelzései miatt, ezért csak később nyugodhat meg a MOL árfolyama.

Az egyszeri tételek: 14 milliárd Ft értékű értékcsökkenés a kutatás-termelés üzletágban; 6.6 milliárd Ft leírás a kurdisztáni Bijell-3 mezőn; 7 milliárd Ft leírás a horvát Sisak/Rijeka finomítókon; 4,3 milliárd Ft leírás az INA Ferdinandovac mezőjén; valamint 7,4 milliárd Ft visszaírás a magyarországi olajmezők céltartalékaiból. Ezek eredője mintegy 24,5 milliárd Ft negatívum, és egyiknek sincs közvetlen készpénzhatása, csak a számviteli eredményeket rontják.

Az üzletágak teljesítménye többnyire a vártnak megfelelően alakult. A kutatás-termelés a szíriai kapacitás kiesésétől és az év/év alapon erősödő forinttól szenvedett. A teljes szénhidrogén kitermelés 114 ezer hordóra esett vissza a 2011 negyedik negyedéves 143 ezer hordó olajegyenértékről. A termelés a későbbiekben is nyomás alatt maradhat, A finomítói üzletág ugyan nem teljesített rosszul, de így is jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól. A dízel árrés és a Brent-ural különbözet segítette a teljesítményt, de a készletátértékelés negatívan hatott az üzletágra.

Az eladósodottsági ráta 24,8%-ra emelkedett a harmadik negyedévi 24,4%-ról, amely jóval a 30-40%-os komfortzóna alatt van. Osztalék kapcsán 450 forintra számítunk, bár az idei 110 ezer hordós kitermelési cél és a nagyjából szinten maradó beruházási tervek mellett (akvizíció nélkül) bőven van tér egy rendkívüli osztalék kifizetésére is.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek