Új drónbázis Nigerben

Barack Obama elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok 100 katonát küld a nyugat-afrikai Nigerbe, írja a The Washington Post. A katonai jelenét célja, hogy egy új drónbázis létrehozásával felkutassák az al-Kaida Szaharában tartózkodó csapatait. 

A Kongresszushoz intézett levelében Obama elmondta, hogy az önvédelemre felfegyverzett csapatok a francia hadsereg tevékenységét segítik majd Maliban. Az elnök kihangsúlyozta, hogy a csapatok csupán információszerzés céljából lépnek az országba. Bár Obama nem beszélt róla, de nevük elhallgatását kérő források szerint a csütörtökön Nigerbe érkező katonák többsége az amerikai légierő tagjai, akik drónokkal kapcsolatos feladatokat látnak el.

Azt pontosan nem lehet tudni hány pilóta nélküli repülő végez majd felderítéseket a térségben. A bázis minden bizonnyal a fővárosban, Niameyben lesz, aztán északra telepítik. Agadez kedvező választásnak tűnik, hiszen közel van Mali iszlamista terroristák által ellenőrzött területéhez.

Niger a múlt hónapban írt alá szerződést az Egyesült Államokkal az amerikai katonák állomásoztatásáról. Niger azért egyezett bele a katonai csapatok jelenlétébe, mert attól tart, hogy a Maliban kialakult harcok destabilizálják az egész régiót. 

Kollár Erika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »