Mindenki az olasz választások miatt izgul

Vasárnap óta tartanak a választások Olaszországban. A piac egyértelműen ellenzi Silvio Berlusconi esetleges győzelmét. Az ok egyszerű. Mario Monti válságkezelő politikájának feladásával lenne egyenértékű, ha a „keresztapa” nyerne. Választási ígéretekből már tele van a padlás, ami úgy néz ki bőven elég volt ahhoz, hogy aPier Luigi Bersani vezette balközép Demokrata Párt előnye 4%-ra csökkenjen.

„Egy napon, ami talán el sem jön soha, majd én is kérek tőled valamit”. – emlékezhetünk vissza a történet kapcsán Don Vito Corleone leghíresebb mondatára, ami kiválóan szemlélteti Berlusconi politikáját. Az olasz líra visszaállításával, adócsökkentések és osztogatások ígéretével könnyen a népszerűség középpontjába került a médiamogul. Ezek a lépések azonban a költségvetési deficit emelkedését vonnák maga után, ami az emelkedő kötvényhozamokon keresztül tovább növelné a

130%-os GDP arányos államadósságot.

A piac félelmét jól jelzi, hogy a10 éves kötvényhozam 4,5%-ra emelkedett a napokban.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »