Bajorországban eltörlik a tandíjat

Többhónapos vita után szombaton megegyezésre jutott a tartományt irányító koalíció a tandíjak eltörlésének ügyében Bajorországban. Jelenlegi állás szerint az őszi szemesztertől már ingyenes lesz a felsőoktatás a tartományban, a főiskolák kieső jövedelmét pedig a tartományi költségvetésből pótolják, így 2013-ban és 2014-ben összesen 219 millió eurót kapnak majd a felsőoktatási intézmények – mondta Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke a Der Spiegel-nek.

A koalíciós felek közül a német Szabaddemokrata Párt (FDP) mindeddig a tandíjak mellett tette le a voksát, míg a Keresztényszociális Unió (CSU) eltörölte volna azt. A szombaton kötött egyezség értelmében a tartományi gyűlés márciusban szavazni fog az ügyben, de Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, az FDP bajorországi vezetője azt nyilatkozta, a többség együtt fog működni. Seehofer szerint a márciusi szavazás csak felesleges politikai eljárás, de ezzel elkerülhetik a koalíció válságát.

A január végén tartott sikeres népszavazás-kezdeményező aláírásgyűjtés miatt ha a tartományi gyűlés nem szavazná meg a tandíjak eltörlését, népszavazásra kellene, hogy sor kerüljön. Utóbbit a CSU mindenképpen szeretné elkerülni.

Herner Panni

Friss hírek