570 lampion Mátyás király születésnapján

Több ezer ember gyűlt össze Kolozsvár főterén péntek este, hogy égbe eresztett lámpásokkal tisztelegjen Hunyadi Mátyás emlékének, a király születésnapjának 570., koronázásának 555. évfordulója alkalmából.

A csődületet az Amaryllis Társaság szervezte, 570 lámpást osztva szét a jelenlevők között, hogy azokat meggyújtva ünnepeljék Mátyás király születésnapját.

A Facebookon és a sajtóban is közzétett két nyelvű magyar és román meghívásra négyezren jelentkeztek a közösségi portálon, ám ennek többszöröse vett részt a szívet dobogtató eseményen.

Kevéssel hét óra előtt a téren összegyűlt tömeg már próbálgatta meggyújtani a lámpások gyutacsát, majd pontosan este hét órakor, mikor a Szent Miháy templom harangjai megszólaltak, az egybegyűltek felengedték a lámpásokat.

A szél belekapott a lampion-tömegbe és előbb a Mátyás szülőháza felé terelte azokat, majd a Fellegvár irányába röpítette őket. Perceken át hömpölygött Kolozsvár belvárosában a lampioncsődület, Mátyás szobra előtt pedig középkori zenét fújt egy rögtöönzött kamarazene-csoport.  A flashmob idején a főtér két utcáján lezárták a forgalmat, az esemény végeztével pedig a gyalogosok és a személygépkocsik hosszú ideig torlódtak még a környező utcákon.

A Mátyás napok 21. kiadásának háromnapos rendezvénysorozata „Trei Parale” régizene koncerttel folytatódott a Bánffy palotában. Szombaton Mátyás szülőháza egésznapos programmal várja az érdeklődőket, vasárnap a Kolozsmonostori Kálvária templmba költözik az ünnepség, ahol szentmisével tisztelegnek, majd fellép a „Lux Aurumque” csíkszeredai kamarakórus és a „MUN Schola”.az ő kezében van, és nem román állami intézményen lobog.

Új Magyar Szó Online

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »