Új reptér épült Quitóban

A február 20-án átadott új reptér – 2400 méteres tengerszint feletti magasságban Tababelaban, Quitótól 18 kilométerre – rendelkezik a leghosszabb, 4100 méter hosszú kifutópályával Latin-Amerikában. A nyitóbeszédet Rafael Correa Ecuador elnöke tartotta. Az 1500 hektáron lévő új leszállópálya építését 2006-ban kezdték meg, a reptérről Londonba, Amszterdamba, Sao Pauloba és New Yorkba is indítanak járatokat. 

A 126 hektáron található eredeti repülőtér 1960-ban épült Quito nyugati részén. A város közepén elhelyezkedő – hegyekkel körülvett – leszállópálya nem volt megfelelő a megnövekedett légi forgalom kiszolgálására, és működése alatt hat súlyosabb baleset is történt a helyszínen. 

Quito polgármestere Augusto Barrera elmondta, hogy a régi reptér felújítása már nem volt megvalósítható a terület köré épített emeletes házak miatt. A legújabb technológia szerint épített légikikötő már ellenáll egy Richter-skála szerinti 9-es erejű földrengésnek is, ami fontos a szeizmikus területen fekvő Ecuador esetében. A komplex bekötőút építését jövőre fejezik be, valamint új éttermet és parkolóhelyeket is kialakítanak az épület mellett – nyilatkozta Correa. 

Buday Barbara

Friss hírek