Ecuador: Correa elsöprő győzelmet aratott

Ahogy az várható volt, Rafael Correa elsöprő fölénnyel nyerte meg vasárnap az ecuadori elnökválasztásokat. Az exit-poll felmérések és az első hivatalos részeredmények szerint is az ecuadori elnök a voksok 57 százalékát kapta, míg a második helyezett csak 24 százalékot.

Az Országos Választási Bizottság (CNE) megerősítette a felmérések eredményeit, és Rafael Correa győzelmét jelentette be a szavazatok 40 százalékos feldolgozottságánál. Az első részeredmények közel 60 százalékra jelezték Correa győzelmét, míg az államfő legerősebb riválisa, Guillermo Lasso exbankár a szavazatoknak mindössze 24 százalékát mondhatta magáénak.

Rafael Correa elsöprő választási győzelmet aratott, így a baloldali közgazdász egy évtizeden keresztül irányíthatja Ecuadort, ami példa nélküli az ország történetében. A dél-amerikai országban – Correa 2007-es hatalomra jutása előtt – tíz év alatt hét elnök is lemondásra kényszerült, így most jó esély van arra, hogy egy személy töltsön ki tíz évet az államfői székben.

Amint az első részeredményeket nyilvánosságra hozták, a régi-új államfő a quitói Carondelet elnöki palota erkélyén megköszönte honfitársainak a szavazatokat és a választásokon való részvételt. A 48 éves Correa „az állampolgárok forradalmának” elmélyítését ígérte. „Semmi sem állhat ennek a forradalomnak az útjába. „A gyarmatosító hatalmak nem uralkodnak többé felettünk, az ecuadori nép immáron szabad” – jelentette ki az elnök.

A sajtótájékoztatón Correa elmondta, hogy a választások nagy vesztese ma „a kereskedelmi média volt, amely üzleti érdekeikből kifolyólag a választási kampányt kizárólag rágalmazásra és manipulálásra használta fel.” Az elnök – aki győzelmét Hugo Chávez, venezuelai elnöknek ajánlotta – kijelentette, hogy az ecuadori nép „egy egyedülálló és történelmi lehetőséggel ” ruházta fel, hogy megváltoztatassa az országot, s egy törvényjavaslatot kíván elfogadtatni a kongresszussal a sajtó „túlkapásainak” a megrendszabályozásáról.

Correa folyamatosan harcol az újságírók ellen, akiket azzal vádol, hogy megpróbálják aláásni hatalmát. Szerinte a magántulajdonban álló sajtóorgánumok korruptak és hazugságokat terjesztenek. A magántulajdonú médiával folytatott háború ösztönözte Correát arra, hogy állami kézben összpontosuló – TV csatornák és újságok bekebelezése révén – médiabirodalmat hozzon létre, amely az ellenzék szerint egyoldalú kormánypropagandát folytat.

Guillermo Lasso elismerte vereségét, és az ország „második politikai vezetőjének” nyilvánította magát.

Vinczeffy Levente

Friss hírek