Hackertámadás Amerika ellen

A napokban került napvilágra az alexandriai központú Mandiant Biztonsági Vállalat által készített tanulmány, melyben hackertámadásokat vizsgálnak. A tanulmányban összegyűjtötték a behatolások kiinduló pontjait, melyből kiderül, hogy a legtöbb hackertámadást Kínából indították. Vizsgálták azt is, hogy szinte a világ minden területére érkeztek támadások, de a legnagyobb számban mégis az Amerikai Egyesült Államokat érintették. Főképp infotechnológiai, telekommunikációs, tudományos kutatások, és műholdak területén folytak információszerzések.

A tanulmány az APT1 nevű szervezetet azonosította a támadások kivitelezésével, melyet egy kínai katonai egységként nevezett meg, mivel ugyanarról a helyről indultak a támadások, ahol a katonai egység tevékenykedik. Ezt azonban Kína nem ismerte el. Szerinte a hackerek nemzetköziek, országokon átívelőek, és anonimok.

Amerikának is megvolt az esetre a reakciója. Obama kijelentette, hogy a kritikus helyeken – mint például az energiahálózatok, vagy a közlekedési hálók – jobban védett számítógépek kellenek, amiket nehezebb feltörni. A kijelentés nem újdonság, ugyanis Hillary Clinton még leköszönése előtt kijelentette, hogy Amerika célja, hogy ne csak a kormányzati szervereket védjék, hanem a civil szektor szerverei is védve legyenek.

Gregovszki Judit

Friss hírek