A túl sok kalcium veszélyei

A kalcium nagyon fontos tápanyag csontjaink egészsége érdekében, de egy új kutatás, melyről a New York Times ír, azt állítja, hogy azoknál az idős nőknél, akik nagy adagban szedik a vitamint, nagyobb a szívbetegség és a halál kockázata.

A megfigyeléseket 61 433, 1914 és 1948 között született nőn végezték átlagosan 19 évig, a haláluk okát a kormány adatbázisa erősítette meg. A vizsgálatokat végzők kérdőíveken is rögzítették ezen nők élelmiszer és kiegészítő kalcium bevitelüket.

A fizikai aktivitás, iskolai végzettség, káros szenvedélyek és más táplálkozási tényezők ellenőrzése után megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik legalább 1400 mg kalciumot vittek be a szervezetükbe naponta, több mint kétszer nagyobb az esélye, hogy szívbetegség által halnak meg, mint azoknak, akik a napi bevitelüket 600 és 1000 mg közé szorítják. Ezek a nők 49%-kal nagyobb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségek következtében, és ugyancsak 40%-kal nagyobb az esélye a bármilyen betegségből származó elhalálozásnak is.

A tanulmány, melyet múlt héten hoztak nyilvánosságra, csak a legtöbb kalciumot fogyasztó nőknél figyelte meg a jelenséget; a kockázat nem növekedik arányosan a bevitt kalcium mértékével.

A szerzők megjegyezték, hogy a kalcium növelheti a fehérje szintet a vérben, ami kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett előfordulási lehetőségével.

„Ha valaki normál étrenden van, semmi szükség nincs további kalcium szedésére,” – mondta a vezető szerkesztő, Dr. Karl Michaelsson egyetemi tanár és ortopéd szakorvos. „A vitamin pótlásra akkor van szükség, ha egyébként nagyon alacsony a kalcium bevitel, de erre csak nagyon kevés nőnél van példa.”

Sutus Nikolett

Friss hírek