Obama nem adott utasítást Bengázi-kapcsán

Az Egyesült Államok Kongresszusa tovább folytatja a bengázi nagykövetség elleni merénylet körülményeinek tisztázását, számol be a The Washington Times. A képviselők Hillary Clinton volt külügyminiszter és Leon E. Panetta nemzetbiztonsági miniszter meghallgatása után most Barack Obama elnök szerepét próbálják rekonstruálni. Republikánus képviselők azt próbálják bizonyítani, hogy az Obama-adminisztráció és a Pentagon hibásan járt el a bengázi támadás kapcsán.

Csütörtökön a Fehér Ház levélben közölte a Kongresszussal, hogy a bengázi nagykövetség elleni támadás estéjén Obama elnök nem adott utasításokat az ellen-intézkedésekről.

A nyilatkozatot Lindsay Graham republikánus szenátor kényszeríttette ki a Fehér Háztól. Graham szerint a bengázi nagykövetség dolgozói ma is élnének, ha Obama elrendelte volna a nagykövetség megerősített katonai védelmét. Az elnök közbeavatkozása meggyorsíthatta volna a helyszínre érkező segítséget. 

A bengázi támadás kapcsán számos tisztázatlan körülmény van. Kérdéses az, hogy az Obama kabinet miért titkolta el hónapokig, hogy terrortámadás érte a nagykövetséget. Graham szenátor elmondta, addig nem szavazza meg a CIA élére javasolt jelöltet, amíg Obama nem nyilatkozik arról, hogy miért nem foglalkozott azon az éjszakán a nagykövetség elleni támadással.

John McCain szenátor ugyanakkor azt kifogásolta, hogy míg Oszama Bin Laden halálával kapcsolatosan a Fehér Ház elárasztotta információkkal a közvéleményt, a bengázi támadásról közel sem került ennyi részlet napvilágra. 

Kollár Erika

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »