Újabb merényletek Irakban

Újabb robbantások történtek szombaton Irakban, amelyek során legalább öten vesztették életüket, köztük a hírszerzés egyik vezetője valamint egy bíró is. A Moszultól hatvan kilométerre nyugatra fekvő Tal Afar városban egy öngyilkos merénylő vetett véget Ali Aouni dandártábornok életének, aki az iraki védelmi minisztérium hírszerzési akadémiájának vezetője volt. Az eddig kiszivárgott információk szerint két merénylő várta Aounit otthonánál. Egyiküket lelőtték a biztonsági őrök, a másik merénylőnek azonban sikerült felrobbantania az övére erősített robbanószerkezetet, amikor a tábornok és két biztonsági őr kimentek a kapun. Mindhárman életüket vesztették.

A szíriai határhoz közel fekvő Tal Afar város jelentős számú síita lakosságnak ad otthont, valamint a város egy olyan területen fekszik, ahol szunnita muszlimok, keresztények, kurdok és türkmének is nagy számban élnek.

Bagdadtól nem messze északra egy bíró vesztette életét, akinek az autójára volt ráerősítve a pokolgép. Heet városában, északnyugatra a fővárostól, egy út mellett felrobbantott bomba vette el egy hadnagy életét és sebesített meg további két katonát.

A szombati merényletekért eddig senki sem vállalta a felelősséget, azonban feltételezhető, hogy a januári esetekhez hasonlóan most is az al-Kaida iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam áll a háttérben. Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, januárban több merénylet is történt szerte az országban, több tucat áldozatot hagyva maguk után. Újra erősödőben van a vallási ellentét, így félő, hogy a szíriai konfliktus Irakba is átgyűrűzhet.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »