Harcolnia kell Oroszországnak a nyersanyagokért?

Egyre több ország döbben rá, hogy a Föld nyersanyagkészlete egyre szűkösebb és nem mindenkinek juthat belőle egyenlő módon. A jelenlegi nagyhatalmak gazdasági és fejlettségi lépéselőnyeiket kihasználva igyekeznek az értékes lelőhelyeket mielőbb saját felügyeletük alá hajtani – nyilatkozta Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkarának vezetője.

Elképzelhető, hogy Oroszországnak katonai összetűzésekkel kell szembenéznie a jövőben, mivel az elkövetkezendő két évtizedben a világhatalmak nagy versengésben lesznek az energiaforrásokért. 2030-ig „a létező és lehetséges fenyegetések rendkívüli mértékben fognak gyarapodni” – idézi Geraszimovot az Interfax orosz hírügynökség. A világ vezető hatalmai hamarosan szűkösen lesznek üzemanyagból, energiából, munkaerőből, valamint új piacokból, ahol a termékeiket el tudnák adni és ezért némely ország katonai erőket fog bevetni.

Geraszimov hozzátette, hogy a harcok a klasszikus küzdőterekről (vízi és szárazföldi területek) áttevődnek új területekre, az űrbe, valamint az információszerzés területére. Az észak-afrikai és a közel-keleti konfliktusos zónák a katonai erők ilyen változását mutatják.

A nem katonai jellegű eszközök térnyerése egyre nagyobb, ide tartozik az információs háború, a titkos küldetések és a „tiltakozáshajlama a tömegnek”, melyek gyakran sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos katonai beavatkozás – idézi Geraszimovot a Russia Today orosz hírcsatorna. E kihívások tudatában Oroszországnak elengedhetetlen a csúcstechnológiájú fegyverek birtoklása.

2015-re a modern fegyverek- és katonai felszerelés aránya az orosz fegyveres erőknél legalább 30 százalék lesz. 2020 környékére az összes irányított rakétaosztag Iskander harcászati rakétarendszerrel lesz ellátva.

Erdélyhegyi Dániel

Friss hírek