Lejtőre került 2012 végére a magyar gazdaság

Majdnem 1 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság az Eurostat csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint 2012 harmadik és utolsó negyedéve között. Az eurózónában 0,6 százalékos, az EU átlagában 0,5 százalékos volt a negyedik negyedévben a visszaesés.

Az Eurostat csütörtökön közzétett gyorsjelentése jelentős, 0,9 százalékos visszaesést mutat a magyar GDP-ben 2012 negyedik negyedévében az előző három hónap átlagához képest. Ennél rosszabb adatot csak Olaszország, Ciprus és Portugália produkált az utolsó negyedévben, igaz a görög adatok nem ismeretesek. Az előző év utolsó negyedévéhez képest, tehát egyéves viszonyításban 2,8 százalékos a visszaesés Magyarországon.

Az eurózóna és az EU recessziója is megugrott az év utolsó negyedére, 0,6, illetve 0,5 százalékos volt a visszaesés a harmadik negyedévhez képest, amiről Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos elismerte, hogy valamelyest rosszabb annál, mint amire a piacok számítottak.

Simon O,Connor ugyanakkor hozzátette, hogy a Bizottság előrejelzéseivel nagyjából-egészében összhangban vannak a friss adatok. Emlékeztetett rá, hogy Brüsszel szerint csak 2013 második felében indul meg várhatóan a növekedés az EU-ban, de akkor is csak lassú és fokozatos javulásra lehet számítani, a foglalkoztatás pedig fáziskéséssel követi majd a javuló növekedési trendet.

Az Európai Bizottság február 22-én teszi közzé következő, téli gazdasági növekedési előrejelzéseit, és Olli Rehn legutóbbi megnyilatkozásaiból ítélve sok jóra nem lehet számítani.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »