A Pemex védelmére buzdít a mexikói baloldal

A mexikói baloldal új pártja kampányt kezdett a Pemex olajvállalat tervezett megreformálása ellen.

Andrés Manuel López Obrador (AMLO), a mexikói baloldal ex-elnökjelöltje már az elnökválasztási kampány folyamán is szót emelt a mexikói olajóriás, a Pemex megreformálása ellen, a napokban pedig új politikai csoportosulásával, a Morenával kampányba kezdett annak érdekében, hogy a mexikói népet tájékoztassa a Pemex privatizációjának következményeiről.

A Jalisco államban lévő Juchitlánban tartott gyűlésen Obrador elmondta, hogy „a bűnözők bandájának, akik rosszul irányítják az országot az a terve, hogy elvegyék a nép és a nemzet olaját”. Obrador arra kérte szimpatizánsait, hogy működjenek közre a Pemex privatizálásának megfékezésében. Véleménye szerint a reform nyertesei a külföldi energetikai vállalatok lennének, akiknek zsíros szerződéseket adnak majd át és akik inkább a Pemex részvényeseivé mintsem vállalkozóivá akarnak válni.

AMLO szerint a hatalom a maffia kezében van, s a vezetés tagjai nagy üzletet látnak az olajban, „ez a mexikói nép olyan javainak egyike, amelyeket az elmúlt harminc évben nem adtak ki”. olvasható a Morena közleményében. Ha privatizálják a Pemexet, akkor nem lesz elég az állami költségvetés, s valószínű, hogy a kieső bevételt 16-19 százalékos áfaemeléssel akarják majd pótolni – érvelt Obrador.

A tiltakozás első lépéseként a Morena arra szólította fel tagjait, hogy terjesszék a „Riadó minden mexikóinak” elnevezésű képregényt, ami a szénhidrogén privatizációjának következményeiről szól. „Ne hagyd, hogy becsapjanak, (már megpróbálták 2009-ben, a „mélyvízben rejlő kincsről szóló mesével”) azzal, hogy munkahelyeket teremtenek és alacsonyabb lesz az üzemanyagok ára. Ellenkezőleg, a kőolajipar privatizálása Mexikó végét jelentené!” – olvasható a dokumentumban.

Balla Zsuzsa

Friss hírek