Kémkedés miatt 20 év börtön az exhaditengerésznek

A 41 éves Jeffrey Delisle-t 20 év szabadságvesztésre és megközelítőleg 111 000 dollár pénzbüntetésre ítélték, miután beismerte, hogy négy éven keresztül titkosított fájlokat osztott meg Oroszországgal – adta hírül a CNN

Delisle szigorúan bizalmas ügyekkel foglalkozott kanadai haditengerészeti létesítményeknél, az ország vizeire behajózó és az onnan távozó, illetve az Atlanti-óceánban állomásozó katonai hajók és tengeralattjárók nyomon követését végezte, melynek során többek között hozzáférése volt a Five Eyes társaság adataihoz, mely Kanadát, az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Ausztráliát és Új-Zélandot foglalja magában.

Ő az első kanadai, akit az ország információbiztonsági törvénye alapján ítéltek el. A törvényt az USA ellen 2001 szeptemberében elkövetett terrortámadások után fogadta el a kanadai parlament. 

Patrick Curran, az ügyben döntő bíró szerint Delisle teljes tudatában volt annak, hogy hazaárulást követ el, mikor 2007-ben besétált az ottawai orosz nagykövetségre, és kémnek ajánlkozott. A vád képviselői szerint elképzelhető, hogy Delisle tevékenységével kanadai hírszerzőtársait is veszélybe sodorta. 

Ebben a kínos szituációban a kanadai kormánynak magyarázatot kell adnia arra, hogyan történhetett, hogy egy korábbi haditengerész egy egyszerű módszert használva – memóriakártyára mentéssel és az adatok emailben történő továbbításával – ilyen sokáig leplezetlenül szállíthatta a titkosított anyagokat. 

A gyanút egy orosz összekötővel való találkozó keltette fel, melyet követően Delisle több ezer dollár készpénzzel tért haza. A kanadai hatóságok feltörték email fiókját, ezáltal leplezték le az oroszokkal folytatott levelezést. Az, hogy konkrétan milyen információk jutottak az oroszok tudomására, nem tisztázott, az FBI, a CIA és az USA Igazságügyi Minisztériumának illetékesei sem nyilatkoztak az ügyben. 

Haszonits Eszter

Friss hírek