Vége a szombati levelezésnek

A hatalmas méretű veszteség miatt az amerikai posta elhatározta,hogy a leveleket a nyár végétől nem kézbesítik szombatonként az Egyesült Államokban.

Az amerikai posta szerdán bejelentette, hogy ez év augusztus 5-től kezdve szombatonként a leveleket sem begyűjteni, sem kézbesíteni nem fogja. A hivatalok azonban továbbra is nyitva lesznek, tehát lesz lehetőség bélyegek vásárlására, valamint az ott található fiókokban levelek elhelyezésére. Fontos megjegyezni még, hogy csomagokat viszont továbbra is kézbesítenek a hét utolsó előtti napján – írja a Washington Post.

Az elhatározás hátterében pénzügyi okok állnak. A 2012. szeptember 30-ával lezárult költségvetési évben ugyanis a U.S. Postal Service történetének legnagyobb veszteségét könyvelhette el: a deficit mértéke nem kevesebb, mint 15,9 milliárd (!) dollár. Az intézkedésektől a szervezet évi 2 milliárd dollár megtakarítását reméli.

Ahhoz, hogy a terv megvalósuljon, a Kongresszus támogatásának megszerzése szükséges. A posta vezetőjének, Patrick R. Donahoe-nak célja nem kevesebb, mint az amerikai törvényhozás több mint 30 éves gyakorlatának megváltoztatása, melynek lényege, hogy a Kongresszus az éves költségvetésekben a posta számára külön előírta, hogy hétfőtől szombatig minden nap kézbesítenie kell a leveleket. A republikánus képviselők közül többen úgy nyilatkoztak, hogy készek támogatni az ötletet, ugyanakkor a demokraták körében ez a hajlandóság nem igazán tapasztalható.

Az ügy elsősorban a vidéki körzetekből származó képviselők, illetve a döntés nyomán várható létszámleépítések potenciális érintettjeinek köreiben váltott ki nagy ellenállást. Körülbelül 20 és 25 ezer közé teszik azoknak a számát, akik valószínűleg elvesztik az állásukat. Közöttük főleg levélkihordókat és levelek szortírozásával foglalkozó munkavállalókat találunk. Akik viszont támogatják, nem csak a megtakarítást hozzák fel érvként, hanem például azt, hogy a levelezések nagy része ma már az interneten keresztül bonyolódik le. Sőt, a statisztikák szerint az emberek többsége is mögöttük áll. A posta saját felmérése szerint ugyanis az amerikaiak körülbelül 70 százaléka támogatja az elképzelést.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »