Virginia változtatna elektori szavazatainak elosztásán

Egy republikánus javaslat szerint Virginia államnak változtatnia kellene azon, hogy a jövőben hogyan kerül elosztásra 13 elektori mandátuma – írja a CNN.com. Az Egyesült Államokban a jelenleg érvényben lévő választási szabályok értelmében a „győztes mindent visz” elv alapján az az elnökjelölt szerzi meg az adott állam összes elektori szavazatát, aki megszerzi a popular vote, azaz a leadott választói szavazatok többségét. Ez így történt 2012 novemberében is, Virginia republikánus politikusai pedig ezen szeretne változtatni.

A tavalyi elnökválasztáson Barack Obama a kritikus csatatérállam összes elektori szavazatát magáénak tudhatta azáltal, hogy megszerezte a popular vote-ot; noha a republikánus elnökjelölt, Mitt Romney az állam 11 kongresszusi körzetéből hétben diadalmaskodott. A republikánusok javaslata szerint a jövőben 11 elektori szavazatot a kongresszusi körzetekben való győzelmek arányában osztanának szét; a maradék két elektori voksot pedig az a jelölt nyerné, aki több kongresszusi körzetben aratott győzelmet. Ha eszerint osztották volna szét a szavazatokat a tavalyi elnökválasztáson Virginiában, akkor Romney kilenc szavazattal szerzett volna többet, mint Obama.

A Republikánus Pártban annak ellenére sem egyöntetű a javaslat támogatása, hogy több konzervatív vezetésű amerikai állam – Pennsylvania, Ohio és Michigan – is változtatást tervez elektori szavazatainak elosztásában, bár a „kerület-alapú” rendszert eddig csak Nebraska és Maine használja. Az elképzelés mindenesetre jól mutatja azt, hogy milyen mély szakadék van az Egyesült Államok nagyvárosi területeinek liberális és vidéki konzervatív bázisai között akár egy szövetségi államon belül is.

Pintér Melinda

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »