A republikánusok „egy Romneyt” indítatnának

Egy Romneyt, Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt és massachusettsi exkormányzó feleségét vagy a legidősebb fiát állítaná harcba John Kerry amerikai külügyminiszter megüresedett szenátori székéért az amerikai ellenzéki párt – állította szombaton internetes kiadásában a The Boston Herald.

Scott Brown volt republikánus szenátor pénteken jelentette be, hogy a június 25-én megtartandó „különleges” (időközi) massachusettsi szenátorválasztáson nem kíván harcba szállni a Kerry által feladott mandátumért. Lépése a demokraták számára nagy megkönnyebbülést jelentett, a republikánusokat meglepetésként érte.

Brown volt az, aki 2010-ben időközi választáson nyerte el a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor mandátumát. A republikánus politikus 2012-ben, amikor egy teljes, hatéves szenátusi ciklusért szállt harcba, vereséget szenvedett a demokrata Elizabeth Warrentől.

A demokrata stratégák attól tartottak, hogy ha Kerry – aki péntekig szintén Massachusetts államot képviselte a szövetségi felsőházban – külügyminiszterré lép elő, akkor Brown jó eséllyel pályázhatja meg a helyét a törvényhozásban. Az előző kampány ugyanis csak novemberben zárult le, így a republikánus politikus neve még mindig ismerősen cseng a választóknak.

A republikánusok egy újabb massachusettsi vereség elhárítása érdekében sürgősen egy Brown helyébe állítandó, erős jelölt keresésébe kezdtek.

„Többen is felhívtak és érdeklődtek Ann Romney (esetleges jelöltsége) felől” – nyilatkozott a The Boston Globe-nak Ron Kaufman, Mitt Romney régi barátja és volt tanácsadója.

Ann Romney a szklerózis multiplex (a központi idegrendszer krónikus betegsége) ellen folytatott küzdelme és a republikánusok augusztusi elnökjelölt-állító országos konvencióján a férje támogatására elmondott személyes, érzelemgazdag kortesbeszéde miatt elnyerte a számos amerikai, elsősorban a női szavazók rokonszenvét. Kaufman ugyanakkor kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a volt elnökjelölt felesége, aki még sohasem szállt versenybe egyetlen politikai hivatalért sem, vállalná az erőpróbát. 

Massachusettsi republikánus körökben felmerült Mitt Romney legidősebb fiának jelölése is. Tagg Romney sikeres üzletember, aki az elnökválasztási kampány során apja tanácsadója volt, és több fórumon – sajtóértesülés szerint még Moszkvában is – tolmácsolta annak személyes üzeneteit. . 

A demokraták részéről áprilisban Ed Markey és Stephen Lynch képviselő mérkőzik meg a párton belüli előválasztáson a hivatalos szenátorjelöltségért. A republikánusok részéről azelőtt, hogy szóba került volna a volt elnökjelölt feleségének vagy fiának indítása, William F. Weld volt massachusettsi kormányzót, Kerry Healey volt kormányzó-helyettest és Richard Tiseit, az állam törvényhozásának volt szenátorát emlegették lehetséges jelöltként. 

A szenátusban Kerry nélkül a demokraták 55:45 arányú többségben vannak.

mti

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »