Megindító beszédet mondott a fejbe lőtt képviselő

A fegyverszabályozás szigorítása mellett szállt síkra Gabrielle Giffords Arizona egykori demokrata képviselője, aki két évvel ezelőtt kis híján életét vesztette egy utcai lövöldözés során.

Az amerikai Szenátus Igazságügyi Bizottsága a fegyveres erőszakról tárgyalt szerdán – írja  a Washington Post.  Az eseményen Gabrielle Giffords Arizona egykori képviselője is felszólalt tanúként, sürgetve a szenátust és a törvényhozókat, hogy mutassanak nagyobb elszántságot a fegyvertartás szigorítására vonatkozóan. A sérülés következtében súlyos afáziában (is) szenvedő Giffords nehézkesen formálta  a szavakat, de sokakból erős érzelmi hatást váltott ki felszólalása.

A képviselőnőt 2011. január 8-án sebesítette meg életveszélyesen egy merénylő  az arizonai Tucson városában, ahol hívei előtt készült beszédet mondani. A lövöldözésnek hat halálos áldozata volt, és több mint egy tucat ember megsebesült. Giffordsot a fején érte a találat, amit túlélt ugyan, de látása, valamint mozgás- és beszédközpontja súlyosan károsodott.

A szenátusi meghallgatásra férje, Mark Kelly veterán asztronauta is elkísérte, aki ugyancsak felszólalt. Az egykori űrhajós  szintén aktív támogatója a fegyverkorlátozásnak, januárban Giffordscal létrehoztak egy lobbicsoportot, hogy a nagykapacitású támadófegyverek civil használatának betiltása és a minél szélesebb körű háttérellenőrzések mellett kampányoljanak. 

Az eseményen Wayne Lapierre,  a fegyverlobbi legbefolyásosabb szervezetének az NRA-nak (Nemzeti Lőfegyver Egyesület) ügyvezető alelnöke is kifejtette álláspontját, miszerint  továbbra sem látja értelmét a fegyverkorlátozásnak, a kormánynak pedig nem volna joga megfosztani az állampolgárokat törvényes alapjoguktól, sem attól, hogy megvédjék családjukat.

A fegyverszabályozás a december 14-én a newtowni elemi iskolában történt mészárlás kapcsán került újra terítékre, amikor egy ámokfutó huszonhat ember, köztük húsz kisgyermek életét oltotta ki egy félautomata fegyverrel, majd magával is végzett.

Obama második elnöki ciklusában a fegyvertörvény mielőbbi újraszabályozásának kérdésére szánta el magát, mely nem vonná kétségbe az állampolgárok fegyveres önvédelemhez  való alapjogát, de a szigorítás ellenzői már a támadófegyverek civil használatának betiltását is súlyos jogkorlátozásként értékelik. 

Zerza Béla Zoltán

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »