Bajorország nemet mondana a tandíjra

Bajorországban január 30-án lezárult a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtés a tandíj eltörlése ügyében. A választásra jogosultak több mint 14%-a (1,3 millió fő) szavazott a tandíjmentesség bevezetésére. Innentől a döntés a bajor tartományi gyűlés kezében van: az elkövetkezendő hónapokban napirendre kell tűzniük a költségek eltörlésének kérdését. Amennyiben a díjakat megtartják, az ügyet népszavazásra kell bocsátaniuk.

Bajorország miniszterelnöke, Horst Seehofer így nyilatkozott, miután az eredményeket nyilvánosságra hozták: „Előre láttam, hogy a szükséges számú aláírás össze fog jönni” – tudósított a Der Spiegel. Közvélemény-kutatások szerint a bajorok több mint kétharmada törölné el a tandíjat.

A tartományt irányító koalíciót megosztja a tandíj kérdése: míg a Bajor Keresztényszociális Unió eltörölné, a német Szabaddemokrata Párt megtartaná a tandíjat. Utóbbi akár a koalíció felbontásáig is elmenne.

Németországban jelenleg mindössze két tartományban kell tandíjat fizetniük a hallgatóknak: Alsó-Szászországban és Bajorországban. Ha a tartományi gyűlés döntésének vagy a népszavazás eredményének köszönhetően tandíjmentességet vezetnek be, úgy a bajor egyetemeknek összesen kb. 180 millió eurós kieséssel kell számolniuk.

Herner Panni

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »